Confrontaties tussen betogers en politie tijdens steunmanifestatie voor Koerden in Parijs

©  REUTERS

Honderden mensen hebben zich zaterdag rond de middag verzameld op de Place de la République in Parijs als eerbetoon aan de drie Koerden die gedood werden en de drie anderen die gewond raakten bij een schietpartij vrijdag. Volgens de Franse media verliep de manifestatie eerst vreedzaam, tot aanwezigen de politie begon te bekogelen met straatmeubilair. In de marge van de betoging werden elf mensen opgepakt, voornamelijk voor vernielingen, zo heeft de politieprefect van Parijs laten weten.

gliBron: BELGA

LEES OOK. Dader zegt dat hij bloedbad in Parijs aanrichtte omdat hij racistisch is, beelden tonen hoe hij kapsalon binnenvalt

De aanhouding van de dader, een 69-jarige man, is ondertussen verlengd en er werd een onderzoek gestart naar een racistisch motief. Vrijdag/gisteren werd al een onderzoek gestart naar opzettelijke doodslag en zwaar geweld. De man riskeert een levenslange celstraf. Volgens een bron dicht bij het onderzoek zou de man aan de politie verklaard hebben dat hij handelde omdat hij racistisch is.

De man opende vrijdag het vuur in de buurt van een Koerdisch cultureel centrum. Volgens de koepelorganisatie Democratische Koerdische Raad in Frankrijk (CDK-F) zijn alle slachtoffers Koerdische activisten.

Traangas

Heel wat mensen die zaterdag op straat kwamen, hadden vlaggen bij van de Koerdische arbeiderspartij PKK of banners met de foto’s van drie Koerdische militanten die in 2013 gedood werden in Parijs. “We voelen verdriet en onbegrip omdat het niet de eerste keer is dat dit gebeurt”, aldus een deelnemer.

LEES OOK. De dader had het op buitenlanders gemunt en had pás de gevangenis verlaten: dit weten we al over de schietpartij in Parijs

De aanwezigen hielden ook een minuut stulte voor de slachtoffers van de schietpartij en voor “alle Koerden die gedood werden voor de vrijheid”. Verschillende aanwezigen veroordeelden het “onrecht” en de “terroristische” en “politieke” daad.

Volgens BFMTV kwam het tot confrontaties tussen manifestanten en de politie, die traangas gebruikte. Aanwezigen probeerden de gemoederen te bedaren, onder meer door een mensenketting te vormen.

©  REUTERS

©  REUTERS

©  REUTERS

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten