DE FOLDERVRETER. “Een topdeal die ook nog eens gratis aan huis geleverd wordt en de vreemdste promo in maanden”

 © Nieuwsblad

Elke week zit je mailbox of brievenbus vol met folders en aanbiedingen. Veel te veel om het bos nog door de bomen te zien. Wat zijn de topaanbiedingen én wat zijn de addertjes onder het gras? Ik check het wekelijks voor u. Deze week: Een straf zaakje dat zelfs gratis aan je deur wordt geleverd, de gekste promo die ik in maanden tijd zag én ik controleer of de knalprijs bij Aldi écht knalt en of de goesting van Intermarché om Vlaanderen in te palmen goed nieuws is voor onze portemonnee.

Chris Snick

Kruidvat stunt deze week met waspods van Ariel. Wie een ‘giga pack’ van 116 stuks koopt, betaalt 29,99 euro ofwel 26 cent per pod. Wat scherp is. Delhaize heeft ze bijvoorbeeld ook in promo – al loopt die vandaag/woensdag wel af – en daar betaal je 30 cent per stuk. Bij Okay is er een promo waarbij je 39 cent betaalt. Kijk je naar Albert Heijn en Carrefour, dan is het 59 en zelfs 69 cent per stuk. Colruyt moet wanneer er een Kruidvat in de buurt is, ook zakken naar die lage prijs, alleen doet Kruidvat er nog een schepje bovenop waar Colruyt niet mee kan concurreren: gratis verzendingskosten. Bestel je dit pak online, dan wordt het gratis en voor niets geleverd. Het kost je dus geen tijd én brandstof.

De laagste prijs van het moment én gratis verzending ©  red

Foldermakers gooien graag met woorden zoals ‘topdeal’ en ‘knalprijs’. Al blijken het in het echt al eens loze woorden te zijn. Deze week duikt ‘knalprijs’ op in de folder van Aldi, bij soep van Knorr uit brik. 2,15 euro per liter betaal je. Maar knalt die prijs écht zo hard als ze beloven? Ik checkte bij Albert Heijn, Carrefour en Delhaize, daar betaal je voor dezelfde soep respectievelijk 3,39 euro, 4,28 of 4,29 euro per liter. Een echte knalprijs dus. Al kan het nog harder knallen in de soepwereld: bij Carrefour staat de soep van Liebig ook in reclame. Voor wie niet verknocht is aan Knorr, valt er hier nog een beter zaakje te doen: ook uit brik, een promo van twee plus twee gratis én zo amper 1,56 euro per liter. Aan jou de keuze.

LEES OOK. Veel mensen beseffen niet dat ze wel 6 keer meer betalen voor hetzelfde product in een andere verpakking: “Mocht je er op letten, dan schrik je”(+)

Deze week in de krant: de Franse supermarkgroep Intermarché breidt uit in Wallonië én lonkt naar Vlaanderen. Dé vraag die je je als consument dan stelt is natuurlijk of je daar beter van wordt. Zullen ze scherpe prijzen hebben? Kijk je in hun folder van de Waalse filialen dan zie je alvast dat die gelijkaardig is aan de huidige Vlaamse folders van onze supermarkten. Veel acties lopen daar ook op net dezelfde producten als hier.

LEES OOK. Supermarkten krijgen er nóg een concurrent bij in Vlaanderen: “Ze hebben sterke promoties en bieden veel vers aan”(+)

Puur op basis van de folder prijzen vergelijken, is echter niet makkelijk. Intermarché zet namelijk amper concrete prijzen voor één product in hun folder, veel vaker hebben ze het over verschillende artikels van een merk in promo met daarbij een prijsvork. Een voorbeeld: Activia van Danone. In de promo staat dat de korting er is “voor verschillende variëteiten die tussen de 1,99 en 3,39 euro kosten”. Tjah, veel wijzer word je daar niet van. Gelukkig staan er ook een vijftal producten in die we wél kunnen vergelijken met promo’s in Vlaamse folders. Hieronder het overzicht:

Bij Intermarché betaal je ietsje meer voor de Jupiler in promo dan bij ons in de Spar ©  red

• Jupiler 33 cl: 1,86 euro per liter bij Intermarché, Spar heeft een goedkopere promo met 1,84 euro per liter.

• Persil Deep Clean Active Gel Color: 12,99 voor twee flessen bij Intermarché, Kruidvat heeft een duurdere promo met 13,49 euro voor twee flessen.

• Papillon sinaasappelen: 2,49 euro per kg bij Intermarché, Colruyt heeft een duurdere promo van 2,87 euro per kg

• Bacardi Rum: 19,39 euro voor een fles van 70 cl bij Intermarché, Match heeft een goedkopere promo van 17,95 voor diezelfde fles.

• Martini Rosato Royale: 11,75 euro voor twee flessen bij Intermarché, Delhaize heeft een goedkopere promo van 10,69 euro voor dezelfde twee flessen.

De promo voor Persil is bij Intermarché wel straffer. ©  red

Conclusie: 3-2 voor de Vlaamse folders. Een absolute prijsbreker kun je Intermarché op basis van deze kleine steekproef dus niet noemen, maar starten ze op een dag daadwerkelijk met een poging om Vlaanderen te veroveren, dan zullen ze wel de moeite waard zijn om in de gaten te houden.

Volgende week

Ik keek ook al even in de folders van volgende week en ontdekte daar de vreemdste promo in weken en zelfs maanden: een betonmixer bij Lidl. Goed nieuws voor bouwvakkers, maar gekker moet het toch niet worden in de supermarktfolders. Hoe je die in je kar zal krijgen? Een vraag waar je je blijkbaar het hoofd niet over moet breken. Ze leveren aan huis, bestellen gebeurt in de webshop.

Bij Lidl koop je volgende week een betonmixer voor 179 euro ©  red

Nog folders lezen:

Lidl

Albert Heijn

Delhaize

• Jumbo

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten