“Dit is een zuivere afrekening”: onrust bij ArcelorMittal na ontslag van vakbondsman

Reserve-afgevaardigde bij ABVV Osman Disli werd vorige week ontslagen bij ArcelorMittal. Hij spreekt van een “syndicale afrekening”. ©  IF en FL

Gent -

Bij ArcelorMittal in de Gentse haven is onrust ontstaan na het ontslag van vakbondsafgevaardigde Osman Disli (34). Volgens hem gaat het om een zuivere “syndicale afrekening”, wat de staalfabrikant ten stelligste ontkent. Het ABVV roept op om dinsdag actie te voeren aan de poort van het bedrijf.

Simon Dekaezemaker

LEES OOK. Honderden arbeiders ArcelorMittal leggen werk neer: “Pakje frieten gaat onze honger niet stillen”

Onrechtmatig en een zuivere syndicale afrekening. Zo omschrijft Osman Disli (34) zijn ontslag bij ArcelorMittal. “Dit is een lijnrechte aanval op de vakbonden en arbeiders. Welke afgevaardigde is nog beschermd als een multinational die zomaar, zonder geldige reden, kan ontslaan?”, klinkt het.

Gentenaar Osman Disli werkte veertien jaar voor ArcelorMittal en was reserve-afgevaardigde voor ABVV-Metaal. Vorige week kreeg hij plots zijn ontslag. Als reden gaf het bedrijf volgens Disli “het niet meer functioneren binnen de hiërarchie in het bedrijf” op. Maar volgens hem gaat het om een zuivere syndicale afrekening.

“Ik moet als vakbondsman toch tegen het bedrijf kunnen ingaan? Ik zat vorig jaar mee achter de grote staking tijdens de CAO-onderhandelingen. Tijdens corona zijn onze mensen in moeilijke tijden altijd hard blijven werken. De winsten stegen fors, maar wat kreeg het personeel? Een habbekrats.”

“Moeilijk functioneren”

Het werk werd neergelegd en uiteindelijk kregen de werknemers 1.000 euro extra premie. “Maar nu krijg ik de rekening gepresenteerd”, zegt Disli. “In 2023 volgt een nieuwe CAO-onderhandeling. Er zouden sowieso nieuwe acties volgen, maar die willen ze duidelijk verhinderen door mijn ontslag.”

Volgens ArcelorMittal is van een syndicale afrekening echter geen sprake. “We voeren steeds een consequent beleid, waarbij we elke medewerker op dezelfde manier behandelen. Soms moet je echter vaststellen dat het functioneren van een werknemer niet rijmt met dat beleid of met onze waarden.” (lees verder onder foto)

©  IF

Een ontslag van Disli was onafwendbaar, aldus de staalfabrikant in een reactie. “We betreuren het ontslag, maar we zijn hierbij niet over één nacht ijs gegaan. In detail kunnen we echter niet treden, net zoals we niet over de inhoud kunnen uitweiden, omdat het om een privédossier gaat”, klinkt het.

Van een conflict met de leidinggevenden binnen het bedrijf zou volgens ArcelorMittal geen sprake zijn. De werknemer zou bij tussentijdse gesprekken ook zijn gevraagd om zijn functioneren binnen het bedrijf ‘aan te passen’, maar aan dat verzoek werd geen gevolg gegeven.

Actie aan poorten

Sinds zijn ontslag kreeg Disli al honderden steunbetuigingen van zijn voormalige werkvloer en van de socialistische vakbonden ABVV en FGTP. “Ook onze ABVV-topvrouw Miranda Ulens heeft haar steun al uitgesproken”, zegt Disli. “Dat al deze mensen achter mij staan, doet enorm veel deugd.”

Het ABVV roept op om dinsdagochtend om 8 uur actie te voeren voor de poorten van ArcelorMittal en Osman Disli bij te staan. “Alle metallo’s zullen ondersteunen. De aanslag op één, is een aanslag op ons allemaal”, klinkt het bij het ABVV. “We laten dit niet zomaar laten passeren.”

Het ontslag van Disli belooft daarnaast juridisch ingewikkeld te worden. “Door mijn statuut als afgevaardigde moet bij een ontslag mijn ‘syndicale’ bescherming worden opgeheven”, legt Disli uit. “Het bedrijf moet mij vier jaar blijven uitbetalen. Dat wil ik niet. Ik wil opnieuw aan de slag kunnen.”

LEES OOK.Vakbondsactie aan ArcelorMittal verloopt rustig, fabriek draait op minimumbezetting: “’Koude’ afdeling ligt volledig stil”

©  IF

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt