Dit zijn de tien meest gelezen artikels in de hbvl-app in 2022

Hasselt -

Uiteraard beheerste het leed in Oekraïne dit jaar het nieuws. Ook onze energiefactuur heeft het geweten. Daarnaast prikkelde het overlijden van de Queen en het voor de Rode Duivels dramatische WK onze nieuwsgierigheid. Een overzicht van de tien meest gelezen artikels in de hbvl-app.

Geert Houben

1) De oorlog in Oekraïne

2022 gaat de geschiedenis in als het jaar dat er weer oorlog in Europa uitbreekt. Op 24 februari vallen de Russen, Oekraïne binnen. De gruwel grijpt iedereen naar de keel. Maandag of op tweede kerstdag is de Beringse Nele Szczudio weer naar Lviv, nabij de Poolse grens, vertrokken. “Met thermisch ondergoed, legerbottinnen die -20 graden Celsius aankunnen, babyspullen, generatoren… Ook hebben we apparatuur voor een kinderziekenhuis mee, want door de stroompannes gaan er veel gegevens verloren.”

Drie weken zal Nele in Lviv verblijven. “Bij vrienden en familie. Een appartement huren is nagenoeg onmogelijk. Ingenomen door vluchtelingen uit het oosten van Oekraïne. Of ik schrik heb? De eerste keer wel. Toen het alarm afging, leek het alsof ik in een film zat. Nadien wen je eraan.” Wie Nele en Help Oekraïne Limburg wil steunen, kan dat via deze website doen.

  De Beringse Nele Szczudio (rechts op de foto). 

  2) Het assisenproces over de dood van Silvio Aquino

  Een snijgebaar over de keel richting de nabestaanden, pittige scheldpartijen, een milieu van liegen en bedriegen… Na 17 procesdagen kwam er in juni een einde aan het proces over de dood van Silvio Aquino (41). Het was een van de grootste, duurste en meest beveiligde processen in Limburg van de afgelopen jaren. Schutter Sandro Hamidovic (53), die met zijn tussenkomsten meermaals voor ophef zorgde, kreeg levenslang.

  Tipgever Martino Trotta (62), die weer op de sukkel met zijn gezondheid is, uit Zutendaal moet 28 jaar naar de cel. De drie andere leden van de Bosnische Hamidovic-clan zijn veroordeeld tot straffen van 20 tot 26 jaar. Recent wees het Hof de cassatieverzoeken van de verdediging af, waardoor enkel het Europees Hof voor de Rechten van de Mens nog een laatste strohalm biedt. Al lijkt de verdediging daartoe niet geneigd wegens nagenoeg nul kans op succes. “We hebben nog enige bedenktijd.”

  Sandro Hamidovic, de man van het snijgebaar over de keel richting de nabestaanden. Hij schoot meerdere keren op Silvio Aquino.  

  3) Storm Eunice trekt over Vlaanderen

  Er gaat geen jaar voorbij of een storm raast over Vlaanderen en doorheen onze app. In februari hield Eunice lelijk huis. De schade bleef in Limburg nog relatief beperkt tot omgewaaide bomen en averij aan daken. Toch vielen er in Vlaanderen minstens twee doden te betreuren. In de jachthaven van Ieper sloeg een 78-jarige schipper overboord en in Gent kreeg een slachtoffer een zonnepaneel op het hoofd. Van het weer onthouden we dat 2022 als een van de droogste jaren de geschiedenis zal ingaan.

  Juli en augustus waren zelfs het droog dat de scheepvaart in Europa in de problemen kwam. Met nog bijna een week te gaan, stevent 2022 op het warmste of het op één na warmste jaar ooit af. In Ukkel klom het kwik op 29 oktober zelfs naar 25,4 graden, nooit viel een zomerdag zo laat op het jaar.

   ©  REUTERS

   4) Het overlijden van Queen Elisabeth II

   Op 8 september overleed met Queen Elisabeth II het absolute royalty-icoon. Liefst 70 jaar zat de Britse koningin op de troon die 96 jaar werd. Niet alleen Groot-Brittannië was in rouw. Uit alle hoeken van de wereld zakten sympathisanten naar Londen af om de Queen een laatste groet te brengen. Perenaar Jef Vangaal (39) – gids Jef The Tripper in Londen - schoof liefst 11.30 uur aan in de ‘queue’.

   Perenaar Jef Vangaal (links op de foto) – gids Jef The Tripper in Londen - schoof liefst 11.30 uur aan in de ‘queue’ 

   “En dan sta je plots aan de kist. Muisstil was het. Wat je dan doet? Het hoofd buigen uit respect. Het wachten was heel bijzonder. Je kwam langs alle highlights van Londen. Na verloop van tijd sla je een praatje met de mensen rondom je. Een vrouw uit Düsseldorf en een meisje uit Italië waren mijn compagnons de route. Nu nog heb ik contact met ze. En ja, op 6 mei ga ik terug naar Londen als de kroning gepland staat”, zegt Jef die zijn hart aan Londen verloren heeft.

    Queen Elisabeth II. ©  AFP

    5) Het WK voetbal

    Neen, het was niet het WK van de Rode Duivels. “En toch heb ik al tickets besteld voor de eerste EK-voorronde wedstrijd, in maart in Zweden. In moeilijke dagen blijf ik supporter”, weet Hasselaar Wim Cosemans die naar Qatar afreisde. Het was ook niet het WK van de FIFA en van de sjeik van Qatar. Quasi dagelijks ging het over extrasportief nieuws. FIFA-voorzitter Gianni Infantino bleek even vaak het schoothondje te zijn van de sjeik en te zwichten voor de Qatarese oliedollars.

    Gelukkig waren er nog Kylian Mbappé en Lionel Messi. Ze waren de protagonisten in een van de meest beklijvende finales ooit. Een finale waarin Argentinië na strafschoppen aan het langste eind trok en Messi zich definitief het etiket van de allergrootste verwierf.

     Argentinië is de nieuwe wereldkampioen in het voetbal. Aanvoerder Messi mag de felbegeerde wereldbeker in de lucht steken. ©  FIFA via Getty Images

     Voor de Rode Duivels werd het een WK om snel te vergeten.  ©  BELGA

     6) Gijzeling in de Koning Albertstraat

     Een gijzeling houdt ’s ochtends op twee augustus de Koning Albertstraat in Hasselt in de ban. Urenlang blijft een van de drukste winkelstraten van Hasselt afgesloten. Een 22-jarige flatbewoner weet te vluchten en verklaart tegen zijn wil te zijn vastgehouden. De dader blijkt een 23-jarige Maaseikenaar te zijn die zich verschanste in het appartement. Met de hulp van het Limburgse bijstandsteam SAU-TIG en de speciale eenheden van de politie wordt de Maaseikenaar uit de woning gehaald.

     Een vreemd verhaal blijkt achteraf. De politie arresteert ook het oorspronkelijk slachtoffer. In zijn flat laten een BB gun, restanten van drugs en een kogelwerend vest. Na verhoor mogen ze beschikken. Omdat het onderzoek nog loopt, wenst Parket Limburg geen commentaar te geven. Later zullen de twee voor de rechtbank verschijnen.

     Politiemensen van het bijzondere bijstandsteam SAU-TIG halen de 23-jarige Maaseikenaar uit de flat. ©  Tom Palmaers

     7) Dit was Pukkelpop 2022

     ‘Wie er niet bij was, had dan toch ongelijk’, titelden we na afloop van Pukkelpop. De editie van 2022 gaat niet de boeken in als de beste ooit. Maar wel als de terugkeereditie na drie jaar afwezigheid. Optredens die in het geheugen blijven plakken: Cypress Hill, Selah Sue, Tame Impala, Shame, Underworld, The Sore Losers, Goldband, Joost, The Haunted Youth, en Oscar & the wolf. Wij zijn volgend jaar tussen 17 en 20 augustus opnieuw present in Kiewit. Wie er op het podium zal staan, wil of kan de organisatie nog niet kwijt. Net zomin of er een nieuw opwarmertje komt met Hear Hear!

     Intussen gonst het op festivalfora van de geruchten over Billie Eilish die in augustus present is op meerdere Europese festivals. En wie weet komt Bazart weer langs. “Tot volgend jaar. Misschien op een festival hier in de buurt”, klonk het na hun passage op De Warmste Week.

     Selah Sue. ©  Boumediene Belbachir

     8) Volg alles over de energiecrisis

     Grotendeels als gevolg van de oorlog in Oekraïne schieten de prijzen voor aardgas, benzine en elektriciteit door het plafond. Voor velen is het betalen van hun factuur een enorm groot probleem. Op de belangrijkste Europese gasbeurs piekt de gasprijs in augustus tot 340 euro per megawattuur of liefst 20 keer meer dan in dezelfde maand in 2021. Intussen heeft de prijs een duik genomen tot onder de 100 euro.

     Wat de toekomst brengt, blijft koffiedik kijken. ING-hoofdeconoom Peter Vanden Houte verwacht alvast dat de prijzen niet meer zullen stijgen, maar wel hoog blijven. “Tijdens de winterprik in december is de verwarming niet massaal opgezet. Onze voorraden blijven dus relatief gevuld.”

      ©  ROBIN UTRECHT

      9) Huis van Kim Clijsters staat nog altijd te koop voor 1,6 miljoen euro

      De villa van Kim Clijsters in Bree raakt maar niet verkocht. Misschien niet zo verwonderlijk, want er kleeft een prijskaartje van 1,6 miljoen euro aan. Sinds augustus staat de woning, online aangeprezen als een luxueuze villa, op de Omselweg 56 te koop. Het pand omvat een perceel van 15 are 28 ca en het bijhorende bouwperceel van 76 are 88 ca. Het Clijstershuis met poolhouse en drie badkamers dateert van 2004.

      De makelaar wenste om privacyredenen niet te reageren. Wel bevestigt hij dat het nog altijd voor 1,6 miljoen euro te koop staat.

      ©  Dick Demey

      10) Brand vernielt penthouse aan Blauwe Boulevard

      Op 13 augustus vernielt een indrukwekkend vuur een penthouse aan de Kanaalkom in Hasselt. De rook van het appartement op de hoek van de Haven- en Oeverstraat is kilometers ver te zien. Het penthouse verandert tijdelijk in een brandende toorts. Ondanks de vlammenzee blijft de schade nog relatief beperkt. Gewonden vallen er niet en de brandweer weet de huisdieren te redden nadat de brand snel onder controle is.

      Voor de bewoonster is het een drama. Amper een week woonde ze in het huurappartement. Het onderzoek naar de brand is vandaag nog niet afgerond en de schade aan het penthouse is nog niet hersteld. Winddicht gemaakt met panelen ligt het er nog altijd bij zoals vlak na de brand.

      Op 13 augustus vernielt een indrukwekkend vuur een penthouse aan de Kanaalkom in Hasselt. ©  Geert Houben

      Ruim vier maanden later zijn de sporen van de brand nog steeds zichtbaar. ©  Geert Houben

      AANGERADEN
      Aangeboden door onze partners

      Lees ook

      Hoofdpunten

      Meest gelezen uit de buurt