“Wij pikken dit niet”: vakbonden voeren actie bij ArcelorMittal na ontslag van afgevaardigde

©  FVV

Gent -

Bij de Gentse staalproducent ArcelorMittal voerden dinsdagochtend een honderdtal werknemers en vakbondsleden actie. Dit uit onvrede met het ontslag van vakbondsafgevaardigde Osman Disli (34). Het ABVV roept daarnaast op tot een vakbondsfront om het “onwettelijke ontslag” aan te vechten

Simon Dekaezemaker

LEES OOK. “Dit is een zuivere afrekening”: onrust bij ArcelorMittal na ontslag van vakbondsman

Bij staalproducent ArcelorMittal in de Gentse haven verloopt de kerstperiode onrustig. De socialistisch vakbond dreigt met stakingen na het ontslag van ABVV-afgevaardigde Osman Disli (34). Een honderdtal militanten en personeelsleden verzamelden dinsdagochtend daarom aan de poort van het bedrijf om hun onvrede te uiten.

“Wij pikken dit niet, dit ontslag is niet wettig”, klonk hun boodschap krachtig. Disli meent dat zijn ontslag een syndicale afrekening door het bedrijf is. Volgens hem krijgt hij de prijs betaald omdat hij bij de vorige CAO-onderhandeling opriep tot een staking. “En in 2023 zouden bij de nieuwe gesprekken zeker ook acties volgen”, legt hij uit.

Nieuwe acties volgen

Iets wat ArcelorMittal zelf ten stelligste ontkent, net zoals een conflict tussen Disli en de leidinggevenden. “Wij behandelen elke werknemer op dezelfde manier”, klinkt het in een persmededeling. “Soms moet je echter vaststellen dat het functioneren van een werknemer niet rijmt met het beleid of met onze waarden.”

In de periode tussen Kerstmis en Nieuwjaar is maar twintig procent van de werknemers aan het werk bij ArcelorMittal. Toch verzamelden dinsdagochtend een honderdtwintigtal mensen op de parking van het bedrijf, maar dat had uiteindelijk geen impact op de werking van het bedrijf. Voor de middag waren de laatste actievoerders vertrokken.

Aanval op vakbonden

Bij de solidariteitsactie dinsdagochtend waren voornamelijk leden van het ABVV aanwezig, maar ook enkele militanten van het ACV. De socialistische vakbond roept de christelijke en liberale vakbond dan ook nadrukkelijk op om samen een ‘vakbondsfront’ te vormen om dit “onwettelijke ontslag” aan te vechten.

Nieuwe acties volgen en het ABVV bekijkt ook de mogelijkheid om het werk neer te leggen. “Dit is namelijk een lijnrechte aanval op de vakbonden en arbeiders”, legt Disli strijdvaardig uit. “Welke vakbondsafgevaardigde is nog beschermd als een multinational die zomaar, zonder geldige reden, kan ontslaan?”, klinkt het.

LEES OOK. Honderden arbeiders ArcelorMittal leggen werk neer: “Pakje frieten gaat onze honger niet stillen”

©  FVV

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt