Kosovo sluit belangrijkste grensovergang met Servië

©  REUTERS

Kosovo heeft woensdag de belangrijkste grensovergang naar Servië gesloten, nabij de Kosovaarse stad Podujevo. Eerder hadden Serviërs al de toegang aan de Servische kant van de grens geblokkeerd. Volgens lokale media zijn nabij het Servische plaatsje Merdare vrachtwagens dwars over de straat die naar de grensovergang leidt geplaatst.

jvhBron: BELGA

Twee andere grensovergangen tussen Kosovo en Servië zijn al bijna drie weken geblokkeerd. In het noorden van Kosovo hadden Servische militanten blokkades opgericht aan de straten naar de overgangen Brnjak en Jarinje.

LEES OOK. Op weg naar nog een gewapend conflict? Het “kruitvat van Europa” staat op ontploffen (+)

Daarmee protesteren ze tegen de arrestatie van een voormalige politieofficier in Kosovo. Die man wordt ervan verdacht aanvallen op functionarissen van de verkiezingscommissie te hebben gelanceerd. De militanten krijgen steun van de regering in Belgrado.

Spanningen

Servië is niet bereid om Kosovo, dat in 2008 zijn onafhankelijkheid uitriep, te erkennen. In Kosovo leven zowat 120.000 Serviërs op een totaal van 1,8 miljoen mensen, van wie de meerderheid Albanezen.

LEES OOK. Servische president bezoekt kazerne nabij grens: “Zullen er alles aan doen om Serviërs in Kovoso te beschermen”

De spanningen in het noorden van Kosovo – waar meer dan een derde van de 120.000 Serviërs van Kosovo woont – lopen op, sinds Pristina aangekondigd heeft verkiezingen te willen organiseren in gemeenten met een Servische meerderheid, nadat alle Servische verkozenen en de politie in het gebied ontslag hadden genomen. De Kosovaarse autoriteiten hebben de verkiezingen uiteindelijk uitgesteld tot april.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten