Bosnisch parlement duidt Borjana Krišto aan als premier

©  REUTERS

Borjana Krišto, een Bosnische Kroatische van de Kroatische Democratische Unie (HDZ), wordt de nieuwe premier van Bosnië-Herzegovina. Dat blijkt woensdag uit Bosnische media. Krišto was van 2007 tot 2011 al president van de Federatie van Bosnië en Herzegovina, een van de twee entiteiten die het land vormen.

gjsBron: BELGA

De Kamer van Afgevaardigden in Sarajevo heeft de 61-jarige Krišto benoemd tot de nieuwe premier: van de 42 parlementsleden hebben 23 parlementsleden voor haar gestemd en 15 parlementsleden tegen haar. Het is nu aan Krišto om een nieuwe regering te vormen. Het parlement moet vervolgens instemmen met haar kabinetsleden. 

De Kroatische HDZ, de Servische Alliantie van Onafhankelijke Sociaaldemocraten (SNSD) en acht partijen van verschillende strekkingen waren al overeengekomen om een coalitieregering te vormen. De Partij voor Democratische Actie (SDA), die domineert onder Bosniërs, zal voor het eerst sinds 2012 geen deel uitmaken van de regering. 

Vredesverdrag

In Bosnië wonen naast Bosniërs, Serviërs en Kroaten ook minderheden zoals Joden en Roma. Het verdrag van Dayton van 1995, het vredesverdrag dat een einde maakte aan de Bosnische Burgeroorlog, legde de basis voor de huidige Bosnische staat, die bestaat uit de Federatie (51 procent) en de Servische Republiek (49 procent). De twee entiteiten genieten aanzienlijke autonomie.

De Bosnische Burgeroorlog brak uit in 1992, nadat de meerderheid van de inwoners van Bosnië en Herzegovina middels een referendum koos voor de onafhankelijkheid. De Serviërs accepteerden de uitslag van het referendum immers niet. In de oorlog, die gepaard ging met misdaden tegen de menselijkheid, lieten 100.000 mensen het leven.

Aangeboden door onze partners