Terugblik op 2022

Hilde Crevits: “Ik ben voor het eerst in mijn loopbaan als minister te diep in het rood gegaan”

Het jaar van Hilde Crevits (CD&V) werd voor één keer niet gedomineerd door politiek. Tijdens de begrotingsonderhandelingen viel de Vlaamse minister van Welzijn uit. Te lang en te diep in het rood gegaan, oordeelde de dokter. Na anderhalve maand afwezigheid keerde ze strijdbaar terug.

Hannes Heynderickx

De Laatste Vragenronde

In De Laatste Vragenronde maken veertig Bekende Vlamingen de balans op van 2022.

Wat was voor u persoonlijk het hoogtepunt van het jaar?

“Daar moet ik niet lang over nadenken. De geboorte van mijn tweede kleinkind op de allerlaatste dag van het vorige jaar. In 2022 mocht ik ook 55 levensjaren en 15 jaar ministerschap vieren. Toch een heel bijzonder gevoel.”

En een dieptepunt?

“Laat ons zeggen dat het op zijn minst een pittig jaar is geweest op politiek vlak. Voor het eerst in mijn 15-jarige loopbaan als minister ben ik te diep in het rood gegaan. Daarnaast blijft elke situatie waarbij de integriteit van onze meest kwetsbaren in gedrang komt, zowel kinderen als ouderen, onder mijn huid kruipen. Waken over hun veiligheid is mijn persoonlijke missie.”

Welke trend of gebeurtenis – nationaal of internationaal – vond u bewonderenswaardig het afgelopen jaar?

“In eigen land vind ik de sluiting van de vaccinatiecentra een belangrijke mijlpaal. Ik vind het vooral lovenswaardig dat die vele vrijwilligers dag in dag uit klaarstonden om hun steentje bij te dragen. Het succes van de Vlaamse vaccinatiecampagnes zou er niet geweest zijn zonder hun tomeloze engagement. We worden wereldwijd geroemd voor onze aanpak.”

En welke trend of gebeurtenis vindt u het meest betreurenswaardig?

“Hier ga ik voor een internationale gebeurtenis: de dramatische beslissing van Poetin om eind februari Oekraïne binnen te vallen. Die oorlog brengt heel Europa in de problemen. Om nog maar van al die zinloze en onschuldige doden te zwijgen. Bovendien heeft de oorlog ook een zware impact op de energieprijzen, waardoor steeds meer mensen het moeilijker krijgen. ”

Wie heeft u bewonderd het afgelopen jaar?

“Mijn kleindochter, die sinds september naar de kleuterklas gaat! Ongelofelijk hoe een kind zo sterk en snel evolueert. Ze groeit, bloeit en ontroert de hele familie.”

En wie heeft u geërgerd?

“Ik heb me niet echt in iemand geërgerd, maar eerder aan iets. De snelheid waarmee iets afgebrand wordt op sociale media is soms hallucinant. Maar gelukkig staan daar wel de persoonlijke gesprekken tegenover die weer mogelijk zijn. Dat is voor mij een wereld van verschil.”

Wat wenst u voor uzelf en voor de wereld voor 2023?

“Ik wens de wereld wat meer zachtheid en vrede toe. Voor mezelf wens ik een goed evenwicht tussen mijn job en persoonlijk welzijn.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten