Afgezette Peruaanse president Pedro Castillo vraagt vrijlating: “Nooit de misdaad van rebellie gepleegd”

Pedro Castillo ©  REUTERS

De afgezette Peruaanse president Pedro Castillo, die sinds 7 december in de cel zit wegens “rebellie” en “samenzwering”, heeft woensdag tijdens een hoorzitting om zijn vrijlating gevraagd. Hij ontkent dat hij een misdaad heeft begaan bij zijn poging tot staatsgreep.

jvhBron: BELGA

“Ik vraag dat de haat stopt en ik vraag mijn vrijheid, zoals dat mijn rechtmatig recht is. Ik heb nooit de misdaad van rebellie gepleegd”, zei Castillo tijdens een virtuele hoorzitting voor het Hooggerechtshof. Zijn verdediging vraagt dat de voorlopige hechtenis van achttien maanden, die Castillo uitzit in een gevangenis in een politiekazerne in Lima, herzien wordt. 

De Ombudsman van de Republiek, die een bezoek bracht aan het ex-staatshoofd in de gevangenis, zei donderdag dat Castillo opgesloten zit in legale omstandigheden. Volgens de ombudsman was er geen sprake van “fysieke complicaties”. 

De radicaal-linkse president, die verkozen werd in 2021, werd opgepakt nadat hij op 7 december had geprobeerd om het parlement te ontbinden. Hij kondigde ook aan dat hij wou besturen per decreet, een initiatief dat het parlement als een staatsgreep beschouwde. 

Castillo, een leerkracht, afkomstig van het platteland, regeerde minder dan anderhalf jaar. Zijn ambtstermijn ging gepaard met een diepe politieke crisis. Er waren gewelddadige betogingen in het land na zijn afzetting en arrestatie. Om een uitweg uit de crisis te bieden, schoof het parlement de algemene verkiezingen van 2026 vooruit naar april 2024.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt