Gentse studenten ontdekken nieuwe manier om te zien of een maagsonde goed zit: “Sneller, goedkoper en veiliger”

Emma Coene en Frédéric Claerhoudt winnen de Eosprijs. ©  Vlaamse Scriptieprijs

Gent -

Om te controleren of een maagsonde op de juiste plaats zit, zijn niet altijd röntgenfoto’s nodig. Het kan ook sneller, goedkoper en minder schadelijk, via een echografie. Dat hebben twee studenten van de Universiteit Gent ontdekt. Hun thesis levert hen de Eosprijs 2022 op.

Max Dedulle

Op intensieve zorg worden patiënten kunstmatig gevoed via een maagsonde. Maar soms geraakt die sonde niet verder dan de slokdarm of komt ze in de longen terecht. Dat kan levensgevaarlijk zijn, en daarom moet er altijd worden gecontroleerd of de sonde op de juiste plaats zit.

Die controle gebeurde tot nu toe altijd via röntgenfoto’s, maar dat is niet ideaal. Zo’n onderzoek is duur, het is lang wachten op de resultaten en de röntgenstralen verhogen de kans op kanker. In hun masterproef hebben twee studenten Geneeskunde aangetoond dat je de sonde in de meeste gevallen ook ziet zitten via een echografie. Dat is een onschadelijk en goedkoper onderzoek dat sneller resultaat geeft. Enkel wanneer een echografie geen uitsluitsel geeft, is er nog een röntgenonderzoek nodig.

De masterproef levert Emma Coene en Frédéric Claerhoudt, de twee studenten, dit jaar de Eosprijs op. Die gaat naar de sterkste exact-wetenschappelijke scriptie van het jaar. “De scriptie is zeer relevant”, vindt de jury, “en de resultaten kunnen meteen bijdragen aan een betere praktijk in het ziekenhuis.” Het duo eindigde ook tweede in de publiekspoll.

Dat een slecht geplaatste sonde grote gevolgen kan hebben, werd in 2011 pijnlijk duidelijk in het UZ Gent. Toen stierf een 14-jarige anorexiapatiënte uit Wortegem-Petegem nadat er voeding in haar lichtpijp en dus in haar longen terecht kwam. Het ziekenhuis werd na een lange rechtszaak destijds schuldig bevonden aan onopzettelijke doding.

LEES OOK. UZ Gent veroordeeld voor dood anorexiapatiënte: “We vinden het verschrikkelijk wat er is gebeurd”

Meer prijzen

Ook de Klasseprijs, voor de sterkste onderwijsscriptie, gaat naar een UGent-student. Bio-ingenieur Noah Fuhrmann wint die voor een lessenpakket dat hij ontwikkelde waarmee leerlingen hun wetenschappelijke kennis gebruiken om maatschappelijke problemen op te lossen.

De Vlaamse Scriptieprijs, voor de beste masterproef van het jaar in Vlaanderen, gaat naar een verpleegkundige van de Thomas More-hogeschool. Enkele UGent-studenten waren hiervoor wel genomineerd. Zo ontdekte master in het Tolken Lotte Remue dat influencers betrouwbaarder overkomen als ze niet té knap zijn.

LEES OOK. Influencer worden? Dan ben je maar beter niet té knap

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt