Terugblik op 2022

Georges-Louis Bouchez: “Door de oorlog ziet iedereen nu dat we kerncentrales nodig hebben”

©  BART DEWAELE

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is de luis in de pels van de federale regering. Dat zijn partij er zelf in zit, maakt hem niet uit. Het is zelden liberaal genoeg wat op de regeringstafel wordt beslist. Maar het werpt ook zijn vruchten af. De verlenging van de kerncentrales mag hij op zijn conto schrijven. “En daar stonden we lang alleen. De geesten zijn gerijpt.”

Arnout Gyssels

De Laatste Vragenronde

In De Laatste Vragenronde maken veertig Bekende Vlamingen de balans op van 2022.

Wat was voor u persoonlijk het hoogtepunt van het jaar?

“De beslissing dat we de kerncentrales zouden verlengen in maart. Dat is gewoon belangrijk voor ons land. We stonden met MR lang alleen in onze strijd, maar uiteindelijk hebben de wereldgebeurtenissen ons – helaas – een handje geholpen. Iedereen ziet nu in dat we die kerncentrales nodig hebben. En het is per slot van rekening daarom dat je aan politiek doet. Niet enkel om op de winkel te passen, maar om dingen te veranderen.”

En een dieptepunt?

“Een wereldkampioenschap voetbal zonder Italië. Mijn moeder is Italiaanse, dus ik supporter altijd ook voor de Italianen. De Rode Duivels waren er wel, maar zonder de Squadra, dat is niet hetzelfde.”

Welke trend of gebeurtenis – nationaal of internationaal – vond u bewonderenswaardig het afgelopen jaar?

“De herverkiezing van Emmanuel Macron vond ik een opsteker. Voor mij is hij de belangrijkste leider die we hebben in Europa op dit moment. In zulke moeilijke omstandigheden heeft hij het toch maar voor elkaar gespeeld. En hij is een liberaal, ook niet onbelangrijk.”

En welke trend of gebeurtenis vindt u het meest betreurenswaardig?

“Dat ligt voor de hand. De oorlog in Oekraïne. Die oorlog brengt heel Europa en ook de Russische bevolking in de problemen. Om nog maar van al die zinloze en onschuldige doden te zwijgen. Het is echt een lose-lose-lose-scenario. Er zit geen goede kant aan.”

Wie heeft u bewonderd het afgelopen jaar?

“Doe maar Remco Evenepoel. Die jongen heeft fantastische dingen neergezet. Ik ben geen grote wielerfan, ik weet wel dat het een sport is die heel zwaar is. Als je dan doet wat hij doet … Daar heb ik bewondering voor.”

En wie heeft u geërgerd?

Le petit monde politique, de kleine wereld van de Wetstraat. Waar ze al te vaak alleen maar bezig zijn met geruchten verspreiden en roddelen. Die zeggen vaak van alles over Georges-Louis Bouchez, maar als het eropaan komt, gaan ze nooit in de diepte in hun dossiers. Dat durven ze dan blijkbaar niet.”

Wat wenst u voor uzelf en voor de wereld voor 2023?

“Dat is eigenlijk hetzelfde. Optimisme, enthousiasme, de zin om de wereld te veranderen en te verbeteren. De zin om ons goed te amuseren, quoi.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten