Dit waren de beste feestjes en stunts van dit jaar bij de sterren

Weet je nog toen er géén volle zalen, Zillion-party’s of met sterren bezaaide feestjes toegelaten waren? 2022 wiste de laatste herinneringen aan corona en rolde de rode loper uit. The places to be or not to be: onze redactie selecteert de meest memorabele feestjes en stunts van het voorbije jaar.

Party like it’s 1997

25 jaar nadat Frank Verstraeten de deuren van zijn notoire danstempel opende, herbeleefde Vlaanderen de hoogdagen van de Zillion. Meer dan een half miljoen mensen zagen Robin Pronts film, duizenden anderen gingen feesten op de première met Matteo ‘Black Magic’ Simoni of op de decadente retrofuiven achteraf. Dat belooft, want Verstraeten gaat nog zotter in 2023.

‘Douze points’ voor Oekraïne

Túúrlijk won Oekraïne het Songfestival. Heel Europa schaarde zich achter het geteisterde land, en het publiek gaf zowat de maximumscore. Kalush Orchestra veilde na afloop de trofee voor bijna een miljoen dollar en trad overal op om hun leger te sponsoren. Ook op Tien om te zien. “We hebben nog nooit op zo’n mooie plek gespeeld”, klonk het. “Behalve in Marioepol dan.”

©  AFP

Belgen aan het feest in Cannes

De rode loper van Cannes kleurde tricolore. Lukas Dhont, Felix van Groeningen en Charlotte Vandermeersch én de broers Dardenne vielen in de prijzen. Ongezien. Dhont droeg zijn Grand Prix – het ‘zilver’ – voor Close op aan zijn mama, Vandermeersch begroef Van Groeningen onder kussen na hun Juryprijs voor Le otto montagne en de wereld mocht het horen: “Je t’aime.”

©  REUTERS

©  AFP

Chippendale-BV’s

Acht bekende mannen, poedelnaakt voor een vol Kursaal Oostende? Du jamais vu. Maar de troepen van Niels Destadsbader en Dieter Coppens deden het zonder verpinken – of toch weinig. Hun striptease voor Kom op tegen Kanker staat nog op 2.000 paar netvliezen gebrand. Sorry, dames, gsm’s waren niet toegelaten.

De nieuwe chouchou

Van schoolmeester tot koning van de MIA’s. Metejoor geloofde het zelf amper toen hij drie beeldjes won. Hij bedankte onder meer zijn zus, die hij later ook meenam naar Night of the Proms in het Sportpaleis. Daar staat Metejoor volgend jaar opnieuw, voor zijn grootste soloconcert ooit. En in januari maakt hij weer kans op vier MIA’s.

©  BELGA

Vuurwerk in de Lotto Arena

Ook Camille kan straks haar eerste vier MIA’s winnen, onder meer die voor live act. Solliciteren deed ze met 40.000 fans in vijf uitverkochte Lotto Arena’s. En dat op haar 21ste, als jongste Vlaamse artiest ooit in de Lotto. Het werd een show vol roze, confetti en de comeback van Miss Poes, het personage waarmee ze The masked singer won. Pas maar op, Angèle.

Deuk in het ego

Hij wilde de eerste stand-upcomedian op de weide van Rock Werchter worden. Maar de wei bleef leeg voor Alex Agnew. 60.000 man bleek té ambitieus en dus werd zijn stunt geannuleerd. Dat knaagde, maar Agnew relativeerde. “Het gekwetste ego van een komiek is niets vergeleken met de ellende in Oekraïne.”

©  Dirk Vertommen

New York, bonsoir

Stromae en stunten? Niemand doet het beter. De maestro palmde Werchter in en zorgde voor de felst besproken nieuwsuitzending van het jaar, toen hij in een Frans journaal L’enfer zong. Maar New York was zijn strafste stoot: in zijn eentje vulde hij twéé keer Madison Square Garden, ’s werelds beroemdste concerthal. “New York, bonsoir. Spreken jullie Frans?” Ook Angèle stond er, als ‘special guest’ bij haar maatje Dua Lipa.

©  DBA

K2, K3, K4

Met Hanne en zonder Hanne. Met Diede, en met Marie Verhulst. Of gewoon met hun tweetjes, voor het eerst in het bestaan van de groep. Het was dit jaar een stoelendans bij K3, maar Marthe en Julia hielden stand. Straks zijn ze weer compleet met Hanne erbij. En dan neemt ze een vierde lid mee op tournee: haar pasgeboren zoontje Julien.

©  Wim Kempenaers

Salut, nonkel, en braaf zijn

Vivre, stond er in rode neon. In ‘zijn’ Brussel en Oostende nam Arno voorgoed afscheid van zijn publiek. Met zijn laatste krachten werkte hij nog een album af en dan kon le plus beau rusten. Hij overleed in april aan kanker. “Ik ga mijn moeder bezoeken”, wist Arno al tijdens een van zijn laatste concerten. Het ga je goed, nonkel. En braaf zijn, hé.

©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Lees ook