Eerste legale cannabiswinkel in New York heeft deuren geopend

©  AFP

In de Amerikaanse grootstad New York kunnen consumenten sinds donderdag voor het eerst in de geschiedenis van de staat terecht in winkel die legaal marihuana verkoopt voor consumptiedoeleinden.

jvhBron: BELGA

De winkel van de non-profitorganisatie “Housing Works” in Manhattan opende de deuren voor het grote publiek om 16.20 uur plaatselijke tijd, een toespeling op het getal 420 (uitgesproken: “four-twenty”) dat gebruikt wordt als codetaal voor cannabisgebruik. De organisatie richt zich vooral op daklozen, ex-gedetineerden en aidspatiënten. 

Het New Yorkse parlement maakte in maart 2021 de weg vrij voor  de legalisatie van marihuana voor recreatief gebruik. Bepaalde groepen kregen voorrang bij de toekenning van vergunningen. 

De bedoeling van de legalisering is onder andere om de verkoop eerlijker te maken en structureel racisme te bestrijden. Uit diverse gegevens was gebleken dat het verbod op cannabis de gemeenschappen van kleur op een disproportionele wijze trof, doordat ze meer en zwaardere celstraffen opgelegd kregen dan blanke New Yorkers die in dezelfde mate cannabis gebruikten.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt