Aung San Suu Kyi veroordeeld tot nog eens 7 jaar gevangenisstraf in Myanmar

©  AFP

Aung San Suu Kyi, de afgezette leider van Myanmar, is voor een tribunaal van de militaire junta veroordeeld tot een bijkomende gevangenisstraf van zeven jaar voor corruptie. Dat meldt een bron die nauw betrokken is bij de zaak aan het Franse persagentschap AFP.

jvhBron: BELGA

Een door het leger gecontroleerde rechtbank in de hoofdstad Naypyidaw verklaarde de vroegere Myanmarese leider schuldig aan vijf klachten van corruptie. Ze zou in de zaak rond de verhuur van een helikopter voor een minister de regels niet gerespecteerd hebben, waardoor ze verliezen had veroorzaakt voor de staat.

“Alle zaken zijn afgelopen, er zijn geen aanklachten meer tegen haar”, aldus de bron, volgens wie Aung San Suu Kyi in goede gezondheid verkeert. Ze zit al zes maanden in afzondering in de gevangenis van Naypyidaw.

De 77-jarige laureate van de Nobelprijs werd schuldig bevonden aan in totaal 19 aanklachten zal in totaal 33 jaar achter de tralies doorbrengen. Eerder werd ze onder meer veroordeeld voor schending van de wet op de officiële geheimen en verkiezingsfraude. Het geruchtmakende proces duurde 18 maanden en draaide om vijf aanklachten van corruptie. Per aanklacht gold een maximale gevangenisstraf van vijftien jaar.

Mensenrechtenorganisaties spreken van schijnprocessen, die gesloten waren voor het publiek. De advocaten mochten bovendien niet met vertegenwoordigers van de media spreken. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties riep vorige week nog op om Aung San Suu Kyi en andere politieke gevangenen vrij te laten.

Aung San Suu Kyi werd gearresteerd tijdens de militaire staatsgreep van 1 februari 2021 die haar regering ten val bracht en een einde maakte aan een korte periode van democratie in het land. Sindsdien is het land verwikkeld in een bloedig conflict. Volgens de ngo AAPP, die bijstand biedt aan politieke gevangenen, werden sinds de staatsgreep al meer dan 2.600 mensen gedood en meer dan 16.600 mensen gearresteerd.

Het einde van het proces markeert het begin van een nieuwe periode van onzekerheid in Myanmar. De militaire junta die het land bestuurt, heeft voor 2023 verkiezingen beloofd.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt