Hasselt en Oostende annuleren eindejaarsvuurwerk, spektakel in Antwerpen gaat wel door, Gent “blijft voorzichtig” 

Op verschillende plaatsen in het land dreigt het eindejaarsvuurwerk afgelast te worden. De hevige rukwinden dreigen een risico te vormen voor de veiligheid. Het noodnummer 1722 is geactiveerd. Zaterdagochtend besliste Antwerpen alvast dat het vuurwerk zéker doorgaat, Oostende blaast het spektakel af. In Gent begint men met de opbouw, maar blijft het tot het allerlaatste moment afwachten.

Het KMI voorspelt vanavond rukwinden tot 70 km per uur, maar dat is eigenlijk te veel voor door de lucht zoevende vuurpijlen en weer neerdalende gensters. Hasselt greep alvast in en besliste vrijdag om het vuurwerk op Winterland af te gelasten na overleg met de brandweer. “Dat risico kan niet genomen worden met de installaties van Winterland Hasselt en de omliggende gebouwen”, aldus Winterland-organisator Maurice Schoenmaeckers. “Veiligheid primeert, en dus leggen wij ons neer bij het advies van de brandweer. Alle andere oudejaarsfestiviteiten gaan wel gewoon door.”

Het vuurwerk aan de Scheldekaaien in Antwerpen gaat wel door. Die beslissing is zaterdag genomen en wordt bevestigd door de woordvoerder van de stad Antwerpen Dirk Delechambre. Omdat het vuurwerk vanop de Schelde wordt afgeschoten, kan dit in veilige omstandigheden gebeuren, ook als er veel wind is.

Aan Portus Ganda in Gent starten technici zaterdagmorgen ook met de opbouw van het eindejaarsvuurwerk. “Dat hebben we vandaag beslist”, zegt schepen van Feestelijkheden Bram van Braeckevelt (Groen). “We kozen eerder al voor diervriendelijk vuurwerk: daarvan gaan de pijlen minder hoog. En dat speelt nu in ons voordeel. Toch blijven we in contact met het KMI: omdat we op een kleiner wateroppervlak in het centrum van de stad werken, moeten we voorzichtig blijven. Als het toch té hard gaat waaien, zullen we alsnog moeten annuleren. We raden daarom aan om de sociale media van onze stad in de gaten te houden.”

LEES OOK. Onduidelijk of eindejaarsvuurwerk in Gent kan doorgaan door voorspelde rukwinden

In Oostende gaat het vuurwerk dan weer niet door, meldt burgemeester Bart Tommelein. “Er worden hier windstoten tot 60 kilometer per uur voorspeld en daardoor is de kwaliteit van het vuurwerk niet gegarandeerd. Wij hadden ook voor geluidsarm vuurwerk gekozen. Dat zijn lagere projectielen en het zou vrij waardeloos zijn om dat af te schieten tussen die windstoten. De veiligheid was bij ons minder een issue: wij hebben een groot strand. Maar aan zee zijn de windstoten natuurlijk wel sterker dan elders.”

Of het vuurwerk in Brugge kan doorgaan, wordt later vandaag beslist. “Maar het feest hier op het Zand gaat in elk geval wél door”, zegt Filip De Craemer. “De bedoeling is om duizenden Bruggelingen samen te brengen en als de veiligheid het toelaat, zal er vuurwerk zijn. Ik vermoed dat die beslissing rond 20 uur zal vallen. Maar we willen ook niet te vroeg aflassen: we weten dat de wind in kracht zal afnemen, de vraag is alleen wanneer.”

In Houthalen-Helchteren schrapt het gemeentebestuurd vanwege veiligheidsredenen ook de geplande vuurwerk-act. De brandweer gaf het gemeentebestuur advies en stelde dat de rukwinden tot 55 kilometer per uur ook op oudejaarsavond zullen aanhouden. “Dit is jammer, maar we nemen geen risico. Toch wensen we iedereen een fijne overgang naar het nieuwe jaar toe,” aldus burgemeester Alain Yzermans (Vooruit) van Houthalen-Helchteren.

De stad Lommel gaf zaterdag nog wel groen licht voor een show met vuurwerk, lasers en muziek op het Hertog Janplein. De toegang tot het geluidsarme vuurwerk is volledig gratis. Er vond overleg plaats met vuurwerkmakers, brandweer, burgemeester Bob Nijs (CD&V) en andere betrokken veiligheidsdiensten. De weersomstandigheden worden wel nauwgezet opgevolgd. Zelf vuurwerk afsteken op het Lommelse grondgebied is verboden.

Omwille van de verwachte rukwinden tot 75 km/u adviseerden de veiligheidsdiensten en de leverancier van het vuurwerk vandaag unaniem om het vuurwerk op de Mechelse Grote Markt af te gelasten. “In die omstandigheden kan ik niet anders dan volgen. Veiligheid primeert. Ik vind het bijzonder jammer om de apotheose van ons oudejaarsfeest te moeten schrappen, maar gelukkig kan de rest van het programma wel gewoon doorgaan”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.

(kba, sdk, dj)

Aangeboden door onze partners