Camera’s en drones moeten windmolens op zee beschermen
Vincent Van Quickenborne (Open VLD): “De windmolens op zee zijn kritieke infrastructuur, net als het zogeheten stopcontact op zee en de vele onderzeese kabels en pijpleidingen.” — © Shutterstock
De windmolens voor de Belgische kust kunnen vanaf 1 januari 2023 bewaakt worden door een leger van camera’s en onderwaterdrones. Het moet voorkomen dat die almaar belangrijker bron van energie hetzelfde lot beschoren is als de grote gaspijpleiding tussen Rusland en Duitsland, die eerder dit jaar gesaboteerd werd.
Eind september ontstonden plots enkele lekken in de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. Er kwam toen in totaal 70.000 ton methaangas vrij. In hun onderzoek vonden de Zweedse autoriteiten “overblijfselen van explosieven”. Kwaad opzet dus. Door wie, is nog altijd niet duidelijk. Zeker is wel dat de Belgische overheid het niet wil zien gebeuren met de energiebevoorrading vanuit ons deel van de Noordzee. Voor de Belgische kust staat voor 2.200 megawatt aan windturbines, dat is evenveel als twee kerncentrales.
Militaire dreiging
“De oorlog in Oekraïne en de toegenomen Russische dreiging hebben duidelijk gemaakt dat ons land rekening moet houden met en voorbereid moet zijn op militaire dreiging”, klinkt het bij minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “De windmolens op zee zijn kritieke infrastructuur, net als het zogeheten stopcontact op zee en de vele onderzeese kabels en pijpleidingen. Die moeten we beveiligen tegen sabotage en spionage.”
© BELGA
De wet ‘maritieme beveiliging’ werd deze zomer al goedgekeurd, en onlangs is het koninklijk besluit gepubliceerd waardoor het mogelijk wordt om bewakingscamera’s op zee te plaatsen. Het zal gaan om intelligente camera’s die vaartuigen automatisch kunnen identificeren, en om mobiele camera’s op vliegtuigen en drones.
Wetswijzigingen
Om die camera’s te kunnen plaatsen, waren wel wat wetswijzigingen wenselijk. Want in tegenstelling tot op land kan je niet zomaar een pictogram hangen met: “Pas op, u wordt gefilmd”. En dat is eigenlijk wel verplicht volgens de privacywetgeving. “Die verplichting wordt vervangen door een vermelding op de website van het directoraat-generaal scheepvaart”, klinkt het.
Het installeren van camera’s kan ook helpen tegen drugscriminaliteit. Of tegen de mensensmokkel vanop de Belgische kust naar het Verenigd Koninkrijk. Het is natuurlijk niet zo dat er tot nu toe geen enkele vorm van beveiliging was. De kustwacht, de politie, het leger en de douane werken daarvoor samen en sporen ook verboden visserijpraktijken en olielozingen op.
Lees ook
Colruyt verkoopt windmolens op zee voor 1,5 miljard euro aan Japanners
Een windmolen in je tuin, heeft dat zin? “Het zal sommigen misschien ontgoochelen, maar...”
Vertraging dreigt voor windmolenparken op zee door tekort aan boten
Windvision hernieuwt aanvraag voor twee windturbines op bedrijventerrein Tongeren-Oost
Video
Hoofdpunten
Zeven jaar na de aanslagen: Veel woorden van pijn en liefde, zelden woorden van haat
Tim (32) vindt dode muis in zak spinazie van Delhaize: “Mijn honger was over”
VROLIJKE VREKKEN. Goedkoop naar een sterrenrestaurant: “Wat haal jij nu boven? En ze aanvaarden dat echt?”
Ruth Beeckmans liet kenmerkende moedervlek verwijderen: “Je werd wat grillig”
LIVE KOERS. Slecht weer en waaieralarm in Brugge-De Panne, nieuwe bergrit voor Remco Evenepoel in Catalonië
Beste van Plus
Gymnast komt tijdens oefening naast trampoline terecht, maar alerte coach kan nog net op tijd een ernstige val voorkomen
Kraanvogel neemt het op tegen hongerige alligator om zijn vijver te verdedigen
Gwyneth Paltrow voor rechter na ernstig skiongeval: “Ze stond recht en skiede weg, terwijl mijn cliënt zwaargewond in de sneeuw lag”
Nieuwe DNA-techniek geeft dode uit Tweede Wereldoorlog na 79 jaar alsnog naam