VN vragen Internationaal Gerechtshof om Israëlische bezetting te onderzoeken
© EPA-EFE
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft vrijdag een resolutie aangenomen waarin het het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag vraagt om zich te buigen over de Israëlische bezetting in Palestijnse gebieden. Donderdag nog werd de nieuwe regering ingezworen voor de Knesset, het Israëlische parlement. Het gaat om de meest extreemrechtse coalitie die het land ooit heeft gekend.
De resolutie werd goedgekeurd met 87 stemmen voor, 26 tegen en 53 onthoudingen. Hoewel er onder de westerse landen nogal wat verdeeldheid klonk, stemden de Arabische landen - ook zij die hun relaties met Israël hebben genormaliseerd - unaniem voor, net zoals Rusland en China.
Het ICJ wordt nu gevraagd om “de juridische gevolgen vast te stellen van de voortdurende schending door Israël van het recht op zelfbeschikking van het Palestijnse volk”. Verder vraagt de resolutie ook om “de maatregelen die erop gericht zijn de demografische samenstelling, het karakter en de status van de heilige stad Jeruzalem te wijzigen”.
Gilad Erdan, de permanente vertegenwoordiger bij de VN voor Israël, had voorafgaand aan de stemming de resolutie “een morele smet voor de VN” genoemd. “Geen enkele internationale organisatie kan beslissen of het Joodse volk een bezetter is in zijn eigen thuisland”, aldus Erdan.
Beste van Plus
Lees ook
Video
Hoofdpunten
DE HELDEN VAN HET ONDERWIJS. Eli (19) over haar lerares aardrijkskunde: “Zonder haar was ik het middelbaar niet doorgekomen”
ONDERWIJZER. Bekijk hier hoe de scholen in jouw buurt scoren: hoeveel C-attesten reiken ze uit en hoeveel leerlingen halen later hoger diploma?
Kwart Vlaamse scholen krijgt al bijna tien jaar geen inspectie: “Voor hetzelfde geld krijgen we uiteindelijk de boodschap dat we helemaal niet de juiste weg volgen”
“Schrijnend hoe weinig er over endometriose bekend is”: koppel dat documentaire maakte rond ‘onderschatte ziekte’ krijgt politieke erkenning
Overleden bejaard koppel pas na enkele weken ontdekt: “Tragische gebeurtenis”