Wat u mag verwachten van Intermarché-Circus-Wanty? De volledige ontbolstering van Biniam Girmay

De cross is nog in het land, maar het klassieke voorjaar nadert al met rasse schreden. Onze wielerredactie dook in de kernen en plannen van elke grote wielerformatie en kwam telkens terug met een scherpe analyse. In dit artikel: wat u mag verwachten van Intermarché-Circus-Wanty

Guy Van Den Langenbergh

Hoe was 2022?

Grand Cru! Met 24 zeges waaronder twee ritten in de Giro, eentje in de Vuelta én een klassieker als Gent-Wevelgem presteerde het Waalse team boven de verwachtingen. Vooral de ontbolstering van Biniam Girmay zorgde wereldwijd voor de nodige publiciteit. De Eritreeër was misschien wel de ontdekking van het voorbije jaar. Louis Meintjes presteerde dan weer sterk in de drie grote rondes, Alexander Kristoff vond zijn tweede jeugd met winst in de Scheldeprijs en ook Quinten Hermans bewees met een tweede plaats in Luik-Bastenaken-Luik dat er een groot potentieel schuilt in de geboren veldrijder.

Alexander Kristoff won de Scheldeprijs. ©  BELGA

Wat zijn de grote doelen van dit jaar?

Minstens even goed als vorig jaar. En dat zal niet makkelijk zijn. Met Quinten Hermans, Alexander Kristoff, Jan Hirt en Andrea Pasqualon vertrokken toch enkele steunpilaren. Maar er komen vergelijkbare profielen in de plaats. Ex-wereldkampioen Rui Costa, Tourrit-winnaar Lilian Calmejane, Tourrit-winnaar en gele trui Mike Teunissen, jong Belgisch geweld als Arne Maarit en Rune Herregodts. De mix lijkt weer goed te zitten. Maar bovenal wordt er veel verwacht van Biniam Girmay. De Afrikaanse parel is nog altijd maar 22 jaar oud en kan alleen maar vooruitgang boeken. Hem volledig doen ontbolsteren is de betrachting van het nieuwe kalenderjaar.

Wat moet beter dan in 2022?

Weinig, denken wij. Al droomt de ploeg natuurlijk van ritwinst in de Ronde van Frankrijk. Met Taco van der Hoorn waren ze er vorig jaar al zeer dicht bij, een ritzege in de Tour zou voor team en management de ultieme beloning vormen. Misschien krijgt Girmay dit jaar al zijn kans in ’s werelds grootste koers. Met Teunissen hebben ze iemand die, bevrijd van de concurrentie bij Jumbo-Visma, ook nog tot heel mooie dingen in staat moet zijn. En de Italiaan Lorenzo Rota is nog zo iemand van wie ze in de toekomst nog veel mogen verwachten.

Wie is de grootste aanwinst?

Mike Teunissen droeg het geel in de Tour. ©  BELGA

Zegt u het zelf maar! Ex-wereldkampioen Rui Costa bewees in zijn laatste jaar bij UAE Team Emirates dat hij ook de perfecte wegkapitein kan zijn, Mike Teunissen moet terug kunnen openbloeien en ook Lilian Calmejane heeft zijn beste jaren zeker nog niet achter de rug. Persoonlijk houden we het bij Mike Teunissen. De Nederlander kan in de Vlaamse klassiekers aardig uit de voeten en heeft ook behoorlijk snelle benen aan het eind van een zware rit. Wout van Aert zag hem ooit als zijn schaduwkopman, dat zegt voldoende.

Wie is het grootste verlies?

Zegt u het zelf maar (bis)! Alexander Kristoff omwille van zijn ervaring, Jan Hirt omwille van zijn klimtalent, Quinten Hermans omwille van zijn explosiviteit… Er is wel wat kwaliteit vertrokken bij het Waalse team. Persoonlijk houden we het bij Quinten Hermans omdat hij zowel in winter als zomer voor de nodige publiciteit en zeges kon zorgen.

De Luxemburgse Marie Schreiber mag in het veld actief blijven onder de vleugels van het Waalse team. ©  BELGA

Wat moet u nog weten?

Vanaf 2023 is er ook een Development Team dat met een continentale status zal rondrijden. Dat betekent dat de vijftien renners ook in het ‘profteam’ kunnen worden ingezet in wedstrijden van minder allooi. Jan Tormans daarentegen beëindigt zijn engagement binnen Intermarché maar dat betekent niet dat het veldritproject is afgeblazen. Intermarché – Circus – Wanty wil ook volgende winter in het veld actief zijn.

Lees hieronder wat u mag verwachten van de andere ploegen

Aangeboden door onze partners