Wat u mag verwachten van Alpecin - Deceuninck? Mathieu van der Poel een heel jaar op niveau, nieuwe Deen als schaduwkopman in het voorjaar

De cross is nog in het land, maar het klassieke voorjaar nadert al met rasse schreden. Onze wielerredactie dook in de kernen en plannen van elke grote wielerformatie en kwam telkens terug met een scherpe analyse. In dit artikel: wat u mag verwachten van Alpecin-Deceuninck.

Guy Van Den Langenbergh

Hoe was 2022?

Wat denkt u? Met drie ritzeges in Giro, twee in Tour en twee in Vuelta kende het team van de broers Roodhooft een uitzonderlijk jaar. Maar de kers op de taart was zonder meer de zege van Mathieu van der Poel in de Ronde van Vlaanderen. Om maar te zeggen dat 2022 alweer een uitzonderlijk jaar was voor het Belgische team. Jasper Philipsen op de Champs Elysées, Tim Merlier op het BK of Jay Vine in het hooggebergte van de Vuelta… Alpecin-Deceuninck stond er werkelijk overal.

Jasper Philipsen won op de Champs Elysées. ©  BELGA

Wat zijn de grootste doelen dit jaar?

Even goed doen en dat zal niet makkelijk zijn. Tim Merlier verliet het huis en werd vervangen door de jonge Australiër Kaden Groves die niet alles maar toch nog veel moet bewijzen. Dubbel Vuelta-ritwinnaar Jay Vine verliet in laatste instantie het team. Zijn profiel lijkt moeilijk om opnieuw te vinden. Maar niets is onmogelijk: Jasper Philipsen is nog altijd jong en kan nog altijd vooruitgang boeken. En zelfs Mathieu van der Poel, ondanks winst in Giro en Ronde van Vlaanderen, kende een moeilijk seizoen dat eigenlijk – we durven het amper schrijven – voor verbetering vatbaar is.

Wat moet beter dan in 2022?

Wat kan er beter in 2022? En dan komen we dus toch bij Mathieu van der Poel uit. Een rimpelloze voorbereiding moet hem in staat stellen om het voorjaar nog meer te domineren dan dat hij nu deed. En uit de fout van vorig jaar – die hoogtestage tussen Giro en Tour – moeten de nodige lessen worden getrokken. Het programma staat nog niet vast maar het lijkt er sterk op dat Van der Poel zich dit jaar zal beperken tot de Ronde van Frankrijk. De kater die hij daar in 2022 opliep, moet worden doorgespoeld.

Mathieu van der Poel reed een haast anonieme Tour de France. ©  BELGA

Wie is de grootste aanwinst?

Er is wel wat keuze! De Deen Søren Kragh Andersen is al jaren een vaste waarde in het klassieke werk als ook in de grote rondes. Quinten Hermans bewees met een tweede plaats in Luik-Bastenaken-Luik dat hij het grote werk in de benen heeft, Ramon Sinkeldam en Robbe Ghys moeten dan weer de perfecte lead-outs worden voor Jasper Philipsen en Kaden Groves. Maar misschien is een volledig fitte Mathieu van der Poel wel de grootste aanwinst voor het Kempense team.

Nieuwkomer Quinten Hermans (l) werd tweede in L-B-L. ©  BELGA

Wie is het grootste verlies?

Zonder meer Tim Merlier. De broers Roodhooft gaven hem een ultieme kans toen Merliers carrière – in het veld en op de weg – in het slop leek te zitten. En zie, Merlier schonk hen twee nationale titels én ritzeges in Tour en Giro. Renners met dit profiel zijn dun gezaaid en nauwelijks te vervangen. Het afscheid van Jay Vine zal evenzeer sporen nalaten maar niet zo diep als die van het vertrek van nationaal kampioen Tim Merlier.

Tim Merlier verlaat het team. ©  AFP

Wat moet u nog weten?

Het team promoveert dit jaar ‘noodgedwongen’ naar de World Tour. Wat betekent dat zij vanaf dit jaar in elke wedstrijd van de World Tour verplicht zijn te starten en niet, zoals de voorbije jaren, de keuze hadden om te starten. De nieuwe status is enerzijds een bekroning voor het werk van de broers Roodhooft, anderzijds zorgt het voor een bijkomende belasting. Met Rik Van Slycke komt alvast een ervaren ploegleider het schip versterken.

Lees hieronder wat u mag verwachten van de andere ploegen

Aangeboden door onze partners