Kroatië treedt toe tot euro- en Schengenzone op 1 januari

©  AP

Kroatië voert op 1 januari 2023 de euro in, en het land gaat vanaf dan daarnaast ook deel uitmaken van de Schengenzone.

Bron: BELGA

Het land wordt het twintigste waar met de euro kan worden betaald. Als EU-lidstaat is Kroatië wettelijk verplicht om tot de eurozone toe te treden wanneer het aan alle voorwaarden voldoet. Die hebben vooral betrekking op de economische integratie in de eurozone en de convergentie met de euro.

Van de 27 EU-landen zullen vanaf 1 januari enkel Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Polen, Roemenië en Zweden de euro nog niet hebben ingevoerd. Denemarken evenmin, maar dat land heeft in het kader van het Verdrag van Maastricht een opt-outclausule bedongen en is daarom niet verplicht om op termijn tot de eurozone toe te treden.

Het is de eerste keer in meer dan een decennium dat de Schengenzone gaat uitbreiden. Daardoor verdwijnen de controles aan de grenzen met Slovenië en Hongarije, wat volgens Zagreb onder meer de toegang van toeristen tot de vakantiebestemming aan de Adriatische kust makkelijker moet maken. De controles op de Kroatische luchthavens vallen wel pas vanaf 26 maart weg.

Binnen de Schengenzone zijn de controles aan de binnengrenzen afgeschaft. Dat veronderstelt wel dat de 26 deelnemende landen hun grenzen met de rest van de wereld afschermen. Naast Bulgarije en Roemenië zijn enkel Ierland en Cyprus lid van de Europese Unie maar niet van de Schengenzone. Als eilanden bevinden die landen zich wel in een bijzondere situatie. Ook de niet-EU-lidstaten IJsland, Noorwegen, Zwitserland en Liechtenstein zijn lid van Schengen.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt