Wat u mag verwachten van Team DSM: nog maar eens op zoek naar nieuw talent

De cross is nog in het land, maar het klassieke voorjaar nadert al met rasse schreden. Onze wielerredactie dook in de kernen en plannen van elke grote wielerformatie en kwam telkens terug met een scherpe analyse. In dit artikel: wat u mag verwachten van Team DSM?

Guy Van Den Langenbergh

Hoe was 2022?

Eigenlijk nog best behoorlijk. Tien zeges over een gans seizoen is niet bepaald indrukwekkend maar vijf zeges werden behaald in de World Tour: ritzeges in Giro en Vuelta, dubbele ritwinst in de Ronde van Zwitserland. Team DSM kende ooit minder succesvolle jaren. Ook de vrees om uit de World Tour te vallen, bleek ongegrond. Er werden links en rechts voldoende punten verzameld om een verder verblijf op het hoogste niveau te garanderen.

Thymen Arensman won de koninginnenrit in de Vuelta. ©  BELGA

Wat zijn de grootste doelen dit jaar?

Wat elk jaar het doel is: talenten laten groeien en openbloeien. Team DSM is een opleidingsploeg en stelt zelden resultaten of zeges als doel. Dertig renners met twaalf verschillende nationaliteiten vormen weer een bont allegaartje. Enkele ervaren jongens – Bardet en Degenkolb – moeten de kar trekken, aan de jonge jongens om stappen voorwaarts te zetten.

Wat moet beter dan in 2022?

Moeilijk te zeggen! Een verdubbeling van het aantal overwinningen lijkt weinig realistisch. Met Cees Bol vertrok toch alweer een sprinter en ook het Nederlandse goudhaantje Thymen Arensman ruilde DSM in voor Ineos Grenadiers. Soren Kragh Andersen kende een lastig seizoen maar was potentieel één van de kandidaat-winnaars binnen het team van de eigenzinnige manager Iwan Spekenbrink. Om maar te zeggen dat het al niet makkelijk zal zijn om even goed te doen als vorig seizoen.

Wie is de grootste aanwinst?

Harm Vanhoucke verhuist naar Team DSM. ©  BELGA

Hiervoor komen we zelfs bij een landgenoot terecht: Harm Vanhoucke verliet Lotto-Soudal en hoopt dat ze bij DSM erin slagen zijn rendement als klassementsrenner te verhogen. De Nieuw-Zeelander Paddy Bevin moet dan weer voor de nodige ervaring zorgen. Voor het overige rekruteerde het team vooral binnen het eigen ‘Development Team’. Want dat moet je Team DSM wel nageven: het is en blijft een ploeg waar jongeren kansen krijgen.

Wie is het grootste verlies?

Zonder twijfel Thymen Arensman. De jonge Nederlander brak vorig jaar helemaal door met onder meer een zesde plaats in het eindklassement van de Vuelta en ritzeges in diezelfde Vuelta en de Ronde van Polen. Arensman is een toptalent en dat is ook Ineos Grenadiers niet ontgaan. Ook het vertrek van Nico Denz en Soren Kragh Andersen zorgen ervoor dat het team – op papier dan toch – verzwakt aan de start van het seizoen verschijnt.

Wat moet u nog weten?

Team DSM heeft zijn licentie voor de World Tour slechts voor één jaar mogen verlengen in plaats van de drie jaar die de andere teams kregen. De UCI wil in het seizoen dat komt bijkomende financiële garanties zien vooraleer de licentie te verlengen. Team DSM heeft ook een volwaardig dames- en opleidingsteam. Het damesteam behoort tot de absolute top van het vrouwenpeloton maar ook daar moeten ze hun smaakmaker laten gaan: spurtbom Lorena Wiebes was het afgelopen seizoen goed voor 22 zeges maar verhuist naar het nog hoger in te schatten Team SD Worx waar ze aan de zijde van Lotte Kopecky potten wil breken.

Lorena Wiebes verlaat Team DSM. ©  AFP

Het ProTeam krijgt ook vier nieuwe ploegleiders: Kelvin Dekker, Callum Ferguson, Christian Guiberteau en Joey Van Rhee kruipen het komend seizoen achter het stuur van de volgwagens.

Lees hieronder wat u mag verwachten van de andere ploegen

Aangeboden door onze partners