Wat u mag verwachten van EF Education-EasyPost: de grote sprong voorwaarts met Richard Carapaz

De cross is nog in het land, maar het klassieke voorjaar nadert al met rasse schreden. Onze wielerredactie dook in de kernen en plannen van elke grote wielerformatie en kwam telkens terug met een scherpe analyse. In dit artikel: wat u mag verwachten van EF Education-EasyPost.

Guy Van Den Langenbergh

Hoe was 2022?

Mager, zeer mager wat de resultaten betreft! Slechts negen keer mocht een renner van EF Education de handen in de lucht steken. Nog een gelukje dat daar dankzij Magnus Cort Nielsen wel een Touretappe bij zat, Rigoberto Uran won ook nog eens een rit in de Vuelta. Stefan Bissegger claimde de Europese titel in het tijdrijden maar deed dat in een truitje van Zwitserland. Maar resultaten zeggen niet alles. Het Amerikaanse team viel op dankzij zijn flashy kleuren maar ook zijn offensieve rijstijl. Neilson Powless was één van de smaakmakers in de Tour en had zomaar de kassei-etappe naar Arenberg kunnen winnen, Alberto Bettiol sneuvelde op het vliegveld van Mende op de tweede plaats.

Rigoberto Uran won een rit in de Vuelta. ©  BELGA

Wat zijn de grootste doelen dit jaar?

Een ploeg die Richard Carapaz binnenhaalt, weet waar het om te doen is: een eindklassement in een grote ronde. De Ecuadoriaan won in het verleden al de Giro en werd een keer tweede in de Tour. Kortom, het team wil excelleren in het grote rondewerk. Voor de klassiekers lijkt de spoeling een pak dunner te zijn. Kwantitatief moet het team ook beter kunnen doen dan de negen overwinningen van vorig jaar.

Wat moet beter dan in 2022?

Zoals we al aangaven: het mag allemaal een beetje meer zijn. Maar het team van ploegmanager Jonathan Vaughters heeft nog altijd geen topspurter in huis dus echt veel winnen lijkt een utopie. Alberto Bettiol kende dan weer een mislukt voorjaar met onder meer een opgave in de Ronde van Vlaanderen, de klassieker die hij in betere tijden nog wist te winnen. Ook hij moet beter kunnen.

Wie is de grootste aanwinst?

Richard Carapaz, zonder de minste twijfel. De 29-jarige Zuid-Amerikaan is regerend olympisch kampioen en schreef in het verleden ook al de Giro op zijn naam. Ritchie is een certitude in het rondewerk met afgelopen seizoen een tweede plaats in de Giro en drie ritzeges in de Vuelta waarin hij geen klassement ambieerde. Met luitenanten als Uran en Chaves lijkt een gooi naar geel in de Tour het doel te worden.

Ex-Girowinnaar Richard Carapaz is zonder twijfel de grootste aanwinst. ©  AFP

Wie is het grootste verlies?

De Portugees Ruben Guerreiro verlaat het nest en trekt naar Movistar. De 28-jarige won dit jaar de Ventoux Dénivelé Challenge en klauterde naar een dichte ereplaats op de Muur van Hoei. Kortom, een aderlating voor het team van Jonathan Vaughters die ook routinier Sebastian Langeveld de fiets aan de wilgen zag hangen.

Michael Valgren (r) werd in 2021 nog derde op het WK. Hij gaat zich herbronnen. ©  BELGA

Wat moet u nog weten?

Michael Valgren ‘degradeert’ vrijwillig naar het opleidingsteam van EF Education. De Deense ex-winnaar van onder meer de Omloop Het Nieuwsblad kwam zwaar ten val in de Tour de l’Occitanie waarhij onder meer een ontwrichte heup en gebroken bekken aan overhield. De ervaren Deen, twee jaar geleden nog derde op het WK in Leuven, wil binnen het opleidingsteam op eigen tempo aan zijn herstel werken. Met Jens Keukeleire rijdt er ook één landgenoot bij het Amerikaanse team.

Lees hieronder wat u mag verwachten van de andere ploegen

Aangeboden door onze partners