Lula da Silva ingezworen als president van Brazilië

Onder strenge veiligheidsmaatregelen is de linkse Luiz Inácio Lula da Silva in het Braziliaanse Congres geïnstalleerd als president van Brazilië. Hij bekleedde de post eerder van 2003 tot en met 2010.

mtmBron: BELGA

Er zijn naar schatting meer dan vijftien buitenlandse leiders en 300.000 aanhangers verzameld op de ‘Esplanade van de ministeries’ waar de president wordt ingehuldigd. Het is een brede en lange strook groen met voornamelijk gras waarlangs het bestuurlijke centrum van het land circa zestig jaar terug uit het niets verrees. Officieel is Brasilia sinds 1960 de hoofdstad, de derde van het land na Salvador en Rio de Janeiro.

De veiligheidsmaatregelen zijn erg streng uit vrees voor aanslagen en ongeregeldheden. Lula da Silva is net als zijn voorganger niet onomstreden en zijn verkiezingswinst was minimaal. Afgelopen week werd een man aangehouden die een bomaanslag wilde plegen en zondag kort voor de inauguratie is ook een man met explosieven en steekwapens opgepakt. Hij wilde het terrein van de inhuldiging binnendringen volgens de politie.

LEES OOK. Man met explosieven opgepakt voor inauguratie president Brazilië

De 77-jarige Lula da Silva leidt de Arbeiderspartij (PT) en won in oktober net iets meer dan de helft van de stemmen. Tegenstanders van een nieuw mandaat voor de PT-leider vermoeden fraude. Lula da Silva’s politieke tegenpool en voorganger, de conservatieve Jair Bolsonaro, heeft zich niet vertoond. Hij is vrijdag naar de omgeving van Orlando in Florida uitgeweken. De installatie wordt ook muzikaal opgeluisterd door zeker veertig Braziliaanse artiesten in een evenement dat Festival van de Toekomst heet, maar in de media Lulapalooza wordt genoemd.

Lula da Silva was tijdens zijn eerste presidentschap enorm populair, maar de PT verloor het vertrouwen van de meeste Brazilianen onder zijn opvolgster Dilma Rousseff, die in 2016 door het parlement werd afgezet. Het land kende talrijke grote corruptieschandalen waarvoor ook Lula da Silva een veroordeling en een paar jaar cel achter de rug heeft. Hij mocht dankzij een vonnis van het Hooggerechtshof in 2021 weer politiek actief worden, maar is nooit vrijgesproken van de feiten die hem in het corruptieschandaal ‘Lava Jato’ (Autowasserij) achter de tralies deden belanden.

Veel van de financiële problemen in de grootste economie van Latijns-Amerika vinden hun oorsprong in de jaren van de regering van Roussef die werd afgezet toen het land zijn ergste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog beleefde. Lula da Silva staat dankzij zijn eerste ambtsperioden ook bekend als en pragmatisch en verenigend leider en velen hopen dat hij daarmee de huidige problemen te lijf kan.

©  AFP

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten