Japanse overheid biedt gezinnen nog eens 1 miljoen yen per kind om Tokio te verlaten

©  Shutterstock

1 miljoen yen, ofwel zo’n 7.225 euro, per kind. Dat extraatje biedt de Japanse overheid aan gezinnen die hoofdstad Tokio verlaten en verhuizen naar andere regio’s in het land. Een nieuwe poging om in verval geraakte steden en dorpen nieuw leven in te blazen.

mtmBron: The Guardian

Het is niet de eerste keer dat de Japanse overheid een verhuis-stimulans aanbiedt. De vorige verhuisvergoeding bedroeg 300.000 yen, ofwel zo’n 2.165 euro, maar dat bedrag wordt vanaf april vermeerderd met maar liefst 1 miljoen yen (7.225 euro). Dankzij nog wat andere financiële steunmiddelen kan het maximumbedrag voor een gezin met twee kinderen zelfs oplopen tot 5 miljoen yen (36.000 euro).

Hoofdstad Tokio heeft ongeveer 14 miljoen inwoners, Groot-Tokio is met zo’n 35 miljoen inwoners zelfs de grootste metropool ter wereld. Hoewel de bevolking vorig jaar voor het eerst afnam – een trend die deels toegeschreven wordt aan de coronapandemie – vinden beleidsmakers dat er meer moet worden gedaan om de bevolkingsdichtheid van de stad te verlagen en mensen aan te moedigen om een nieuw leven te beginnen in “uit de mode geraakte” delen van het land die getroffen worden door vergrijzing, krimpende bevolking en migratie van jongeren naar grootsteden als Tokio en Osaka.

Het aanbod geldt voor alle gezinnen die in de 23 “kernwijken” van de hoofdstad en de naburige prefecturen wonen. Om de vergoeding te ontvangen, moet je in principe verhuizen buiten het grotere gebied van Tokio, al zouden sommigen het geld ook kunnen krijgen als ze verhuizen naar de bergachtige gebieden die nog binnen de stadsgrenzen liggen.

Er zijn wel enkele voorwaarden verbonden aan de uitbetaling: zo moeten gezinnen minstens vijf jaar in hun nieuwe huis wonen en moet minstens één gezinslid werken of van plan zijn om een nieuw bedrijf te openen. Wie verhuist voor de vijf jaar zijn verstreken, moet het geld terugstorten.

De eerste stimulans werd drie jaar geleden ingevoerd, maar bracht weinig zoden aan de dijk. In 2021 – het jaar waarin telewerken gebruikelijker werd – kozen bijna 1.200 gezinnen voor een verhuizing, tegenover 290 in 2020 en 71 in 2019. Met de nieuwe regeling hoopt de regering dat er tegen 2027 tienduizend mensen uit Tokio verhuisd zijn.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten