Seoel bevestigt gesprekken met Washington over gezamenlijke nucleaire oefeningen

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol. ©  EPA-EFE

Seoel heeft dinsdag opnieuw herhaald dat er gesprekken plaatsvinden met Washington over gezamenlijke oefeningen tegen de nucleaire dreiging van Noord-Korea. De Amerikaanse president Joe Biden had dat eerder ontkend.

mtmBron: BELGA

De twee bondgenoten “bespreken het delen van inlichtingen, gezamenlijke planning en gezamenlijke uitvoeringsplannen”, stelt het Zuid-Koreaanse presidentschap dinsdag.

In een interview met de krant Chosun Ilbo gaf de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol maandag toe dat de “nucleaire paraplu” en de “uitgebreide afschrikking” van de VS niet langer voldoende zijn om de Zuid-Koreanen gerust te stellen.

“De kernwapens behoren toe aan de Verenigde Staten, maar de voorbereiding, informatie-uitwisseling, oefeningen en training moeten gezamenlijk door Zuid-Korea en de Verenigde Staten worden gedaan”, zei de president. Hij wees erop dat Washington “positief” reageerde op het idee.

Maar enkele uren na de publicatie van het interview antwoordde Joe Biden duidelijk “nee” op de vraag of de twee landen gezamenlijke nucleaire oefeningen overwogen.

Volgens Zuid-Korea is het echter logisch dat Biden ontkennend antwoord op de vraag aangezien de term “gezamenlijke nucleaire oefening” enkel door kernmachten wordt gebruikt, verklaart een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse presidentschap.

Zondag kondigde de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un een aanzienlijke uitbreiding van het nucleaire arsenaal van zijn land aan. “In een situatie waarin Zuid-Korea zonder twijfel een duidelijke vijand is geworden, is de massaproductie van tactische kernwapens belangrijk en noodzakelijk”, klonk het.

De spanningen op het Koreaanse schiereiland zijn de voorbije maanden weer fel toegenomen. Zo lanceerde Noord-Korea niet alleen steeds vaker ballistische raketten, maar intensiveerde het ook zijn retoriek tegen de regeringen van Zuid-Korea en de VS.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten