SEKS VERANDERT ALLES: Kan je een man het vaderschap opdringen? Relatietherapeute Rika Ponnet licht toe

©  Shutterstock

Als een vrouw onverwacht zwanger is, heeft zij dan sowieso het laatste woord over het verder zetten van een zwangerschap? In de podcast ‘Seks verandert alles’ laat relatietherapeute Rika Ponnet haar licht schijnen op de kwestie, hieronder gaat ze al even in op het thema: “Kan je een man het vaderschap opdringen? Ik vind dat niet zo simpel.”

Kaatje De Coninck

De situatie die in de podcast wordt geschetst: Peter en Marij zijn enkele maanden een dolverliefd koppel. Nu is Marij onverwacht zwanger. Zij wil het houden, hij niet. Wie heeft het laatste woord?

LEES OOK:

Relatietherapeute Rika Ponnet beantwoordt deze netelige kwestie. “Als het gaat over het afbreken van een zwangerschap zegt onze samenleving: baas in eigen buik, de vrouw heeft het beslissingsrecht, ook juridisch. En natuurlijk heeft een vrouw het recht om te kiezen voor abortus. Maar zijn de belangen van de man ook niet relevant? Het gaat ook over zijn leven en dat van zijn ongeboren kind.”

Het verhaal van Peter en Marij bleef dan ook hangen bij Rika. “Als we ernaar kijken vanuit een maatschappelijk oogpunt, zullen we snel het standpunt van de vrouw innemen en vinden we zo’n man een rotzak als hij zomaar z’n biezen pakt. Zo eenvoudig is het niet. Als man ben je machteloos en zou je dan tegen wil en dank het vaderschap moeten opnemen. Dit gaat over een enorm ingrijpende beslissing, en ook over de toekomst van een kind. Dat kan nooit een eenzijdige keuze zijn. Ik vind: je hebt dit met twee tot stand gebracht door niet veilig te vrijen, dan moet het vervolg ook een bewuste keuze van allebei zijn.”

Wil je het hele verhaal horen? Beluister hieronder gratis de aflevering van Seks verandert alles.

Aangeboden door onze partners