“Geen gezamenlijke nucleaire oefeningen” tussen VS en Zuid-Korea

©  AP

De Verenigde Staten en Zuid-Korea bereiden een “gecoördineerd en concreet antwoord voor op een resem scenario’s, waaronder het gebruik van een kernwapen door Noord-Korea. Dat heeft een woordvoerder van de nationale veiligheidsraad van het Witte Huis dinsdag gezegd. Gezamenlijke nucleaire oefeningen zijn daar echter niet bij, verduidelijkte hij, omdat Zuid-Korea niet over kernwapens beschikt.

jvhBron: BELGA

De verklaringen komen er nadat de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol had gezegd dat de Amerikaanse “nucleaire paraplu” en de “uitgebreide afschrikking” niet langer volstaan om de Zuid-Koreanen gerust te stellen. Hij opperde dat de VS en Zuid-Korea de voorbereiding, informatiedeling, oefeningen en trainingen rond kernwapens gezamenlijk moeten doen. 

De Zuid-Koreaanse president reageerde daarmee op verklaringen van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Die kondigde enkele dagen geleden een aanzienlijke uitbreiding van het nucleaire arsenaal van zijn land aan. 

Zuid-Korea heeft geen kernwapens. De VS voorziet Seoel wel van “uitgebreide afschrikkingscapaciteit, gebaseerd op het volledige arsenaal van de Amerikaanse defensie”, aldus nog de woordvoerder van de nationale veiligheidsraad.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten