Stress blijkt vaak chronisch probleem bij ambtenaren
Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) trekt vanaf 2023 elk jaar 1 miljoen euro extra uit voor een beter beleid rond mentaal welzijn op het werk. — © BELGA
Ambtenaren die uitvallen met stressgerelateerde aandoeningen, blijken ook de jaren nadien vaak te hervallen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Medex, de dienst die onder meer informatie verzamelt over ziekteafwezigheden bij de federale overheid. Minister van Ambtenarenzaken Petra De Sutter (Groen) trekt vanaf 2023 elk jaar 1 miljoen euro extra uit voor een beter beleid rond mentaal welzijn op het werk.
Van de 8.108 ambtenaren die in 2017 door stress werden getroffen, heeft slechts 27,9 procent erna geen medisch attest meer binnengebracht wegens een stressgerelateerde psychische aandoening. Dat betekent dus dat 72,1 procent nog minstens eenmaal afwezig was door stress in de periode 2018-2021. Bijna 10 procent heeft nog afwezigheden door stress laten optekenen in elk van de vier daaropvolgende jaren. En meer dan 20 procent werd in drie van de vier daaropvolgende jaren opnieuw getroffen.
Rol van leidinggevende
Minister De Sutter trekt vanaf dit jaar 1 miljoen euro extra uit om te investeren in een beter beleid rond mentaal welzijn op het werk. Daarbij kijkt ze onder meer naar de rol van de leidinggevenden. Aandacht voor het mentaal welzijn wordt een expliciet onderdeel van hun functiebeschrijving en hun competentieprofiel. “De loep wordt vaak automatisch gelegd op de werknemers. Maar burn-out aanpakken zonder te kijken naar het aandeel van de werkgever, is zoals de prestaties van een sportteam analyseren door alleen te kijken naar de spelers en niet naar de coach”, licht De Sutter toe.
De coach wordt daarbij niet aan zijn lot overgelaten. Die krijgt ondersteuning en begeleiding. De Sutter wil de bal bovendien niet enkel in het kamp van de leidinggevenden leggen. “We gaan federale organisaties daarom ook ondersteunen én verplichten de gezondheidsrisico’s van hun personeelsleden in kaart te brengen om te zien waar het beter kan”, aldus de minister. Daarnaast blijft ze investeren in loopbaancoaches, ‘disability managers’ om langdurig zieken aan de slag te helpen, stress- en burn-out coaches, enzovoort.
Lees ook
Nieuwe studie: deeltijds werken verlaagt risico op burn-out niet
Matthijs van Nieuwkerk werkt mee aan onderzoek naar wangedrag bij ‘De wereld draait door’
Na schandaal Plopsa: is ook jouw baas “toxisch”, en wat kan je er aan doen? Expert lijst types bazen op
Net nu verschijnt nieuwe studie over toxische werkgevers: “Plopsa is extreem geval, maar ik heb dit al vaker gezien”
Video
Hoofdpunten
Nergens nog mondmaskerplicht: waar worden ze toch aanbevolen? En kan een ziekenhuis ze weer verplichten als er meer besmettingen zijn?
CEO Peter Bossaert vecht om te overleven tijdens crisisvergadering voetbalbond
Teleurstelling na afgeschafte Queer Iftar: “We vragen niet veel: dat we mogen bestaan, geloven in God en met gelijkgezinden samenkomen”
Belgische ‘vergeet’ te melden dat ze al 5 jaar op vakantie is in Tenerife: nu moet ze al haar uitkeringen terugbetalen
‘The Voice of Holland’-kandidate Babette niet mals voor Marco Borsato: “Hij beloofde me de finale, ik voelde me zo vernederd”
Beste van Plus
Amerikaanse toerist verdwaalt in Florence en parkeert Ferrari midden op beroemd plein
Vrouw verdient duizenden euro’s met haar ‘onsexy’ OnlyFans-account: “Ik poets gewoon mijn tanden en maak mijn huis schoon”
Heinz brengt tomatensaus op de markt met wodka erin
Verwarring alom: Vlaamse vrouw ontdekt dat ze huis in Spanje heeft, of toch niet?