Parthenonfriezen of ‘Elgin Marbles’ keren mogelijk terug naar Griekenland

©  © Jose Peral

De Parthenonfriezen, ook bekend als de ‘Elgin Marbles’, die nu nog te zien zijn in het British Museum in Londen, keren binnenkort mogelijk terug naar Griekenland. Londen en Athene zouden dicht bij een akkoord staan over een ruimere “culturele uitwisseling”, aldus The Daily Telegraph. Anonieme bronnen zeggen aan de krant dat de verhuizing naar Athene van het pronkstuk “eerder vroeg dan laat” zal gebeuren.

mtmBron: BELGA

De huidige Britse wetgeving maakt het onmogelijk om de kunstschatten, die van oorsprong Grieks zijn, terug te geven, maar het British Museum wil de friezen naar verluidt repatriëren als onderdeel van een langdurige “culturele uitwisseling”. 

De 2.500 jaar oude friezen werden aan het begin van de 19e eeuw naar Londen meegenomen door Lord Elgin, en sindsdien bestaat discussie over waar ze tentoongesteld mogen worden. De laatste jaren kwam die discussie in een stroomversnelling, en huidig Grieks premier Kyriakos Mitstakis heeft al herhaaldelijk opgeroepen de friezen terug te geven. Hij stelde daarbij zelfs al voor andere Griekse schatten in ruil aan het British Museum te geven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten