Poetin stelt nieuwe raketten voor: “Met dergelijk krachtig wapen kunnen we Rusland beschermen tegen bedreigingen van buitenaf”

©  EPA-EFE

Vladimir Poetin heeft woensdag de nieuwe ‘Zirkon’ hypersonische raket voorgesteld. “Ik ben ervan overtuigd dat wij met een dergelijk krachtig wapen Rusland op betrouwbare wijze kunnen beschermen tegen bedreigingen van buitenaf en de nationale belangen van ons land kunnen vrijwaren,” zei de zeventigjarige Russische president in een videoverbinding vanuit het Kremlin ter gelegenheid van de ingebruikname van de raketten op het fregat Admiraal Gorsjkov.

Bron: BELGA

De Admiraal Gorsjkov maakt deel uit van de Russische Noordelijke Vloot en zal een lange zeereis maken naar de Atlantische en Indische Oceaan om de Russische zeemacht te demonstreren. Het oorlogsschip, dat in 2018 in gebruik werd genomen, is het eerste fregat dat met de nieuwe raketten wordt uitgerust. De Zirkon heeft een bereik van meer dan vijfhonderd kilometer en wordt voornamelijk gebruikt voor anti-schipmissies. Door zijn extreem hoge snelheid - volgens Russische cijfers kan hij tot achtduizend à negenduizend kilometer per uur versnellen - is hij praktisch niet te stoppen door luchtafweer.

De openbare ceremonie dient blijkbaar ook om de aandacht af te leiden van de zwakheden van het Russische leger in de oorlog in Oekraïne. Na meer dan tien maanden sinds het begin van de vijandelijkheden, die door de Russen bestempeld worden als een ‘speciale militaire operatie’, wordt Poetin door een toenemend aantal Russen niet langer gezien als de sterke krijgsheer die hij wil zijn. 

Ook het imago van het Russische leger en de wapenindustrie lijden daaronder. Poetin beloofde woensdag nog de Russische strijdkrachten verder te voorzien van geavanceerde wapens.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten