Burgemeester Bart De Wever (N-VA) over schade cyberaanval: “We weten dat dit een ernstige financiële impact heeft, maar getallen zijn momenteel nog voorbarig”

Burgemeester De Wever en schepen Erica Caluwaerts op de persconferentie over de cyberaanval vorige maand. © Patrick De Roo

Antwerpen -

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) wil nog niet vooruitlopen op de financiële gevolgen van de cyberaanval in december. “We weten dat dit een ernstige financiële impact heeft, maar alle getallen zijn momenteel nog voorbarig”, zegt De Wever.

Sacha Van Wiele

LEES OOK: “Meer dan coronacrisis en opvang van Oekraïense vluchtelingen”: cyberaanval zal stad Antwerpen ettelijke miljoenen kosten

Door de cyberaanval in de nacht van 5 en 6 december vielen heel wat digitale systemen van de stad Antwerpen uit. Zo was het niet mogelijk om parkeerretributies uit te schrijven voor zwartparkeerders, vervuilende wagens in de lage-emissiezone te beboeten of digitaal tickets te kopen voor musea en optredens. Waardoor de stad naast heel wat inkomsten greep. Daarnaast zijn er de kosten voor de bestrijding van de cyberaanval en het veiligstellen van de informaticasystemen. Daarvoor werden externe bedrijven ingezet. Uit de eerste raming zou de schade voor de stad Antwerpen op maar liefst 70 miljoen euro komen.

“We weten dat dit een ernstige financiële impact heeft, maar alle getallen zijn momenteel nog voorbarig”, zegt De Wever. “Het nemen van digitale beveiligingsmaatregelen was bijvoorbeeld sowieso gepland en wordt nu gewoon versneld uitgevoerd. Uiteraard is er een verlies van bepaalde inkomsten, maar de uiteindelijke balans zullen we pas kunnen opmaken als alles terug hersteld is. Dat gebeurt in de loop van de komende weken, daar wordt hard aan gewerkt.”

Besparing

De stad Antwerpen keurde in november vorig jaar nog een besparingsplan goed van 70 miljoen euro. Antwerps schepen van Financiën Koen Kennis (N-VA) zei toen dat er nog wel wat reserve was om een onvoorziene tegenvaller mee op te vangen. Alleen is de vraag of die reserves voldoende gaan zijn om de schade door de cyberaanval te dekken en of er nieuwe besparingen nodig zijn. Op die laatste vraag valt nog geen antwoord te geven. Dat zal volgens de burgemeester pas worden bekeken als er meer duidelijkheid is op de concrete cijfers.

Volgens schepen Kennis dreigt de cyberaanval zwaardere financiële gevolgen te hebben voor de stadskas dan de coronapandemie en de Oekraïnecrisis. In beide gevallen kon de stad nog rekenen op financiële tussenkomsten van de hogere overheden. Dat zal met de cyberaanval niet het geval zijn. Zwijndrecht was vorig jaar ook het slachtoffer van hackers en moest toen ook zelf opdraaien voor de kosten, zonder tussenkomst uit Vlaanderen of de federale overheid.

De stad Antwerpen had het budget voor het beveiligen van de informaticasystemen vorig jaar al opgetrokken naar 19,4 miljoen euro. Dat bedrag zit niet in de raming van de 70 miljoen euro schade.

De hinder voor de Antwerpenaars zou eind deze maand moeten zijn weggewerkt.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten