Zit de Boekentoren vol? UGent geeft container vol boeken mee met oud papier: “We kunnen niet alles bewaren”

Kunnen er geen boeken meer bij in de Boekentoren? ©  Facebook/Belga

Gent -

De UGent krijgt kritiek over een container vol boeken uit de campus aan de Sterre die met het oud papier is meegegeven. Doodzonde, vinden heel wat mensen. Kan dat niet anders? “Ze bewaren kost veel geld”, zegt de universiteit.

Max Dedulle

In de container lagen vooral handboeken algebra en statistiek, afkomstig uit een bibliotheek van campus Sterre. Klaar om te worden opgehaald als oud papier, wat intussen is gebeurd. Doodzonde, vinden sommigen. Kunnen die boeken geen betere thuis vinden, bijvoorbeeld bij een student of onderzoeker? Of zit de Boekentoren vol?

UGent-woordvoerder Stephanie Lenoir geeft tekst en uitleg. “Nee, de Boekentoren zit niet vol. Maar we denken al jaren goed na over welke boeken we behouden of kunnen afvoeren. Een bibliotheek beheren is immers niet gratis. Het kost bijna twintig euro per meter boeken per jaar, zo blijkt uit onderzoek.”

“Als je bedenkt dat de centrale Universiteitsbibliotheek in de Boekentoren binnenkort zo’n 65 kilometer aan boeken op de plank heeft staan, weet je dat het hier over serieuze bedragen gaat. Bovendien zijn steeds meer werken gedigitaliseerd en worden ze als een bestand ter beschikking gesteld aan de lezer. Daarom is het niet altijd nodig om ze fysiek bij de hand te hebben.” (lees verder onder de foto)

©  Gwendolyna Minnaert/Facebook

Niet zomaar

Maar een boek verdwijnt natuurlijk niet zomaar in de afvalcontainer. Voordat dat gebeurt, vinken de bibliothecarissen enkele criteria af. “Zo kan een boek soms weg als we het dubbel hebben”, zegt Lenoir. “Zien we dat een werk zelden tot nooit wordt ontleend, én is het aanwezig in een andere Vlaamse, Nederlandse of Duitse bibliotheek? Dan mag het meestal weg, want de uitwisseling verloopt vlot.”

Ook de vakgroepen zelf worden steeds geraadpleegd. “Als een medewerker vindt dat een boek moet behouden blijven, dan gebeurt dat ook. In deze container zitten heel wat boeken waar intussen een recentere editie van beschikbaar is, waardoor ze hun relevantie verloren.”

Geen groot publiek

Rest nog de vraag: waarom worden de boeken niet verkocht of weggeschonken? Wel, op verouderde handboeken algebra of statistiek, zoals in de container, zit nu eenmaal geen groot publiek te wachten.

“We hebben een overeenkomst met Oxfam”, zegt Lenoir. “Maar veel van de wetenschappelijke werken zijn niet gegeerd op de boekenmarkt. In het verleden hebben we wel nog verkoop- of weggeefacties georganiseerd, maar daar kruipt tijd en geld in. Daarom kozen we er hier voor om geen boeken voor verkoop aan te bieden. Bij een volgende opruimactie maken we dezelfde denkoefening: mogelijk organiseren we dan wel een verkoop.”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt