Amper 5 procent van Vlaamse fietspaden voldoet aan veiligheidsnormen qua breedte, twee provincies springen eruit

©  JEFFREY GAENS

Amper 5,4 procent van de eenrichtingsfietspaden langs de Vlaamse gewestwegen voldoet aan de nieuwe normen uit het Fietsvademecum. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Annick Lambrecht (Vooruit) opvroeg.

Hannes Heynderickx

Minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) pakte eerder dit jaar uit met een nieuw Fietsvademecum, waarin strengere normen voor fietspaden zijn vastgelegd. Zo moeten fietspaden langs de Vlaamse wegen voortaan minstens twee meter breed zijn in elke rijrichting. Uit cijfers die Vlaams Parlementslid Annick Lambrecht (Vooruit) opvroeg, blijkt nu dat amper 5,4 procent van de enkelrichtingsfietspaden langs de gewestwegen aan die norm voldoet. Voor dubbelrichtingsfietspaden gaat het om 11,4 procent. Die zijn minstens drie meter breed.

De fietspaden in de provincie Vlaams-Brabant scoren het slechtst. Amper 2,8 procent van de enkelrijrichtingsfietspaden voldoet daar aan de norm. Ook Oost-Vlaanderen scoort met 3,4 procent slecht. Limburg (5 procent) en West-Vlaanderen (5,5) vormen de middenmoot. De eenrichtingsfietspaden in Antwerpen zijn gemiddeld genomen het breedst. 9,6 procent van de 1.309 kilometer fietspad is er twee meter of breder. Al is ook dat natuurlijk niet echt een goeie score.

“Willen we de veiligheid van onze fietsers garanderen zijn veilige fietspaden cruciaal”, zegt Lambrecht. “Maar dat betekent dat ze breed genoeg en vrijliggend moeten zijn. Helaas voldoet vandaag maar een klein deel van onze fietspaden aan deze nieuwe norm, ondanks de hoge budgetten die de afgelopen jaren naar fietsinfrastructuur gingen. Wil Vlaanderen haar eigen opgestelde norm halen, heeft ze nog veel werk voor de boeg.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten