Tegenslag voor tegenstanders abortus in South Carolina

De organisatie Planned Parenthood, die abortusklinieken uitbaat, heeft het over een “gigantische overwinning voor de bescherming van legale abortussen in het zuiden”. ©  AP

Voor het eerst sinds het Hooggerechtshof van de Verenigde Staten midden vorig jaar besliste om het grondwettelijk recht van vrouwen op abortus te vernietigen, heeft een Hooggerechtshof in een deelstaat geoordeeld dat de lokale grondwet de inwoners dat recht wel garandeert. De beslissing is een grote tegenslag voor de tegenstanders van abortus.

Bron: BELGA

Kort na de beslissing van het Hooggerechtshof in Washington werd in South Carolina een wet gestemd die een abortus na de zesde week van de zwangerschap verbood. Die wet, de zogenaamde heartbeat ban, is nu verworpen. “We zijn van oordeel dat het recht op privacy zoals ingeschreven in onze grondwet de beslissingen omvat van vrouwen om een abortus te ondergaan”, aldus het hof.

Een gelijkaardige redenering werd in 1973 ingeroepen door het Amerikaanse Hooggerechtshof in de bekende Roe v. Wade-zaak. Daarmee kregen Amerikaanse vrouwen federaal het recht een abortus te laten uitvoeren. Maar in juni vorig jaar volgde een historische ommezwaai: het oordeel in Roe v. Wade was verkeerd, en staten kregen de vrijheid om naar eigen inzicht wetgeving hierover vast te leggen.

Verschillende staten, vooral in het zuiden en het centrum, hadden wetgeving klaar liggen om de toegang tot abortus te verstrengen, tot zelfs zo goed als onmogelijk maken. Die wetten werden de voorbije maanden al bij hoogdringendheid tijdelijk geblokkeerd, in afwachting van inhoudelijke beslissingen. Het Hooggerechtshof in South Carolina had donderdag als eerste zijn oordeel klaar.

Nog niet beslecht

“Dit is een gigantische overwinning voor de bescherming van legale abortussen in het zuiden”, aldus de organisatie Planned Parenthood. Zij baat verschillende abortusklinieken uit. 

Het ziet er echter niet naar uit dat de kwestie in South Carolina met dit oordeel beslecht wordt. Zo zegt het Hooggerechtshof dat het recht op privacy kan worden “beperkt” op voorwaarde dat dit op een “redelijke” manier gebeurt. Dat opent de deur voor mogelijk nieuwe beperkingen die op staatniveau opgelegd worden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten