Wat u mag verwachten van BORA-hansgrohe: Belgisch toptalent proeft in Vuelta van eerste grote ronde, Giro-winnaar wil nu knallen in de Tour

De cross is nog in het land, maar het klassieke voorjaar nadert al met rasse schreden. Onze wielerredactie dook in de kernen en plannen van elke grote wielerformatie en kwam telkens terug met een scherpe analyse. In dit artikel: wat u mag verwachten van BORA-hansgrohe.

Stijn Joris

Hoe was 2022?

Eén absolute uitschieter: de eindzege in de Giro van Jai Hindley. De ploeg opende het seizoen sterk met meteen vijf zeges in februari, de maand waarin Vlasov in de Ronde van Valencia Evenepoel achter zich wist te houden. Ook de Ronde van Romandië zette Vlasov naar zijn hand. Vervolgens verraste Hindley in mei door Carapaz naar de tweede plek te verwijzen in de Ronde van Italië. In het eendagswerk was de overwinning van Marco Haller in de BEMER Cyclassics de enige noemenswaardige prestatie. De Oostenrijker haalde het in de sprint van Wout van Aert. In de Tour en de voorjaarsklassiekers gaf Bora – hansgrohe simpelweg niet thuis. Alleen Vlasov legde in de Waalse Pijl beslag op een podiumplek.

De Australiër Jai Hindley schonk het team de eindzege in de Giro van 2022. © ISOPIX

Wat zijn de grote doelen dit jaar?

Met het rennersmateriaal dat voor handen is, kijkt Bora – hansgrohe vooral naar de grote rondes. Vlasov, Hindley en Buchmann zijn daarbij de meest naar voor geschoven klassementsmannen, ook al boksen zij in een gewichtsklasse net onder kleppers als Vingegaard en Pogacar. Vlasov gaat dit jaar de strijd met Evenepoel aan in de Giro. Hindley staat voor zijn grote debuut in de Tour. Met snelle mannen Bennett, Van Poppel en Meeus kan in kleinere eendagswedstrijden en in vlakke etappes gescoord worden. Politt, Haller en Schachmann zijn de jongens die het vooral in de klassiekers moeten doen. Verder hoopt de ploeg dat jongeren Aleotti en Cian Uijtdebroeks weer een stap vooruit kunnen zetten.

Wat moet beter dan in 2022?

In de Tour kwam de ploeg niet goed uit de verf. Vlasov eindigde nog wel vijfde in de eindrangschikking, maar op meer dan een kwartier van Vingegaard. Kämna deed verwoede pogingen om een rit te winnen en kwam er op La Planche des Belles Filles ook heel dichtbij, maar de grote tenoren Pogacar, Vingegaard en Roglic slurpten hem uiteindelijk nog op. De vijfde plek van Politt in Dwars door Vlaanderen is het enige noemenswaardige wapenfeit uit het Vlaamse klassieke voorjaar. Best pover.

Wie is de grootste aanwinst?

Grote baas Ralph Denk pakte niet groots uit tijdens de mercato. Bob Jungels – ritwinnaar in de Tour – is de meest ronkende naam. Nico Denz, Victor Koretzky en Florian Lipowitz zijn veeleer versterkingen in de breedte. Een echte bijkomende kopman, werd niet aangeworven.

Wilco Kelderman (l) rijdt voortaan in hetzelfde shirt rond als dat van Vingegaard en Van Aert. © BELGA

Wie is het grootste verlies?

Met Wilco Kelderman (Jumbo-Visma) vertrok de derde van de Giro van 2020. Al kon hij die prestatie nadien nooit meer echt evenaren en schikte hij zich dit jaar in de Giro en Vuelta in een rol als knecht. De Oostenrijkers Grosschartner (UAE) en Pöstlberger (Jayco-BikeExchange) snuiven andere oorden op na respectievelijk vijf en zes jaar trouwe dienst.

Cian Uijtdebroeks mag beginnen aftellen naar de Vuelta waar hij zijn debuut in een grote ronde hoopt te maken. © Geert De Rycke

    Wat moet u nog weten?

    Na de Duitse skiër Anton Palzer, bood Bora–hansgrohe nu de Franse mountainbiker Victor Koretzky een contract aan. Hij moet het team ook offroad visibiliteit geven. Koretzky is de derde van het WK cross-country van 2021. Daarnaast wacht voor Cian Uijtdebroeks – nog altijd maar 19 – straks meer dan waarschijnlijk zijn grote rondedebuut. Hij wil eind augustus graag aan de start staan van de Vuelta.

    Lees hieronder wat u mag verwachten van de andere ploegen

    Aangeboden door onze partners