Wat u mag verwachten van INEOS Grenadiers: het grote vraagteken Egan Bernal en bloeit Tom Pidcock in het voorjaar helemaal open?

De cross is nog in het land, maar het klassieke voorjaar nadert al met rasse schreden. Onze wielerredactie dook in de kernen en plannen van elke grote wielerformatie en kwam telkens terug met een scherpe analyse. In dit artikel: wat u mag verwachten van INEOS Grenadiers.

Hugo Coorevits

Hoe was 2022?

Geen jaar om lang over na te praten. Voor het eerst sinds 2014 won de Britse Worldtourploeg geen grote ronde. Naar de normen van Dave Brailsford was het glas eerder halfleeg dan halfvol, ondanks de 39 zeges. Al moeten we wel toegeven dat er pech mee gemoeid was, want de grootste troef Egan Arley Bernal had in januari een vreselijk trainingsongeval en is nog altijd niet de oude. Dé grote vraag is of de Colombiaan nog terugkomt als ronderenner en hoe hoog zijn niveau nog zal reiken.

Ineos-Grenadiers reed wel een fantastisch voorjaar: met Michal Kwiatkowski (Amstel Gold Race), Magnus Sheffield (Brabantse Pijl) en als klap op de vuurpijl Dylan van Baarle (Parijs-Roubaix) was het drie keer raak. Dan was er nog Tom Pidcock die als jongste ooit op l’Alpe d’Huez de Tourrit met een solo won.

Geraint Thomas. © BELGA

In het grote rondewerk was het heel wat minder. En zeggen dat de Britse Worldtourploeg in dit onderdeel lange tijd op eenzame hoogte stond. Richard Carapaz werd de voorlaatste dag in de Giro doormidden geplooid door Jai Hindley. In de Tour werd Geraint Thomas derde, achter het ongenaakbare duo Vingegaard-Pogacar. In de Vuelta toonde Carlos Rodriguez dat hij een wissel op de toekomst kan zijn.

Toch deze vaststelling: in de grote ronden is Ineos-Grenadiers voorbijgestreefd door Jumbo-Visma en de écht grote leider à la Tadej Pogacar is er niet meer. Vandaar de knipoog van Brailsford naar Remco Evenepoel vrij snel nadat hij wereldkampioen werd. Zo’n afmaker missen de Britten momenteel. Het is een team in volle overgang met heel wat jonge talenten – à la Carlos Rodriguez – waarvan niemand weet waar de limiet ligt. Het werelduurrecord van Filippo Ganna en zijn nieuw wereldrecord op de achtervolging in de race om de wereldtitel waren twee leuke uitsmijters die heel Ineos-Grenadiers deugd deden.

Tom Pidcock won een rit in de Tour, maar wil vooral in het voorjaar knallen. ©  BELGA

Wat zijn de grote doelen dit jaar?

Een voorjaarsklassieker winnen met Tom Pidock, Michal Kwiatkoswki of Filippo Ganna die er in Parijs-Roubaix ook bij is. En met Geraint Thomas mikken op de Giro. De Welshman is een beetje uitgekeken op de Tour om er zélf het podium te rijden nadat hij er won, tweede en vorige zomer derde werd. Qua kopmanschap voor la grande boucle is het koffiedik kijken. Felipe Martinez was de voorbije zomer ziek, maar is niet zo bedrijfszeker als de Bernal van 2019. En zeggen dat Brailsford toen in januari van dat jaar met Froome, Thomas en Bernal drie kopmannen had die in de Tour op gelijke basis zouden starten.

Wat moet beter dan in 2022?

Ineos-Grenadiers hoopt dat Tom Pidcock niet alleen tijdens deze crosswinter de perfecte basis heeft gelegd, maar dit keer ook zonder ziekte door het voorjaar komt. In tegenstelling tot vorige winter leeft hij niet toe naar het WK en is de piek voorzien voor de lente. De Brit is de kopman van een voorjaarskern die afgelopen seizoen beweest hoeveel potentie erin zit. Alleen is het een zeer jonge kern.

In de Giro doen ze er goed aan met twee leiders eraan te beginnen, want door veel te snel alles op Carapaz te zetten, stonden ze dit keer in Verona met lege handen.

Thymen Arensman juicht. © BELGA

Wie is de grootste aanwinst?

Thymen Arensman. De 23-jarige Nederlander van Team DSM finishte niet alleen zesde in de Vuelta en won een etappe, maar bewees voor het tweede opeenvolgende jaar dat hij in een grote ronde beter wordt naarmate de rittenkoers opschiet. Toch is het nog te vroeg om hem al bijvoorbeeld het kopmanschap te geven in de Tour die hij nooit eerder reed. Er is anderzijds Carlos Rodriguez (23) die in de Vuelta bewees dat hij een toekomst heeft als rondekopman, maar hij is straks einde contract en Movistar ligt op de loer.

Op Arensman na kocht Ineos-Grenadiers met de Canadees Michael Leonard (18) en de Brit Joshua Tarling (18) twee tieners aan, naast Connor Swift die van Arkéa-Samsic overkomt.

Richard Carapaz moet voortaan elders zijn drinkbussen halen. © EPA-EFE

Wie is het grootste verlies?

Olympisch kampioen Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) in de eerste plaats, maar met ook nog het vertrek van Adam Yates (UAE Team Emirates) en Dylan van Baarle (Jumbo-Visma) verloor de Britse Worldtourploeg toch drie toppers. Het is vooral het bewijs dat bij de ploeg van eigenaar Jim Ratcliffe de bomen niet meer tot de hemel groeien.

Wat moet u nog weten?

Teammanager Rod Ellingworth hield grote kuis onder zijn ploegleiders. Zowel Servais Knaven, Gabriel Rasch als Brett Lancaster werden bedankt voor bewezen diensten. Ex-prof Ian Stannard en Arensmans coach Dajo Sanders werden aangeworven.

Ineos-Grenadiers heeft nog altijd geen vrouwenploeg, maar wierf wel de multidisciplinaire Pauline Ferrand-Prévot aan voor het veldrijden en het mountainbiken. Anderzijds werd een wieleracademie opgestart in Kenia om Afrikaans talent te begeleiden, maar da’s eerder om op lange termijn daar topmateriaal te vinden.

Lees hieronder wat u mag verwachten van de andere ploegen

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt