Duizenden Israëliërs betogen in Tel Aviv tegen regering-Netanyahu

©  AP

In de Israëlische stad Tel Aviv zijn zaterdagavond duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de nieuwe regering van eerste minister Benjamin Netanyahu. De nieuwe Israëlische coalitie is de meest rechtse die het land ooit heeft gekend.

gjsBron: BELGA

De betogers trokken door het centrum van Tel Aviv. Ze hadden protestborden bij zich met boodschappen als “donder op!”, “samen tegen fascisme en apartheid” en “democratie in gevaar”, zo stellen verslaggevers ter plaats vast. Sommige demonstranten droegen ook een T-shirt met het opschrift “minister van misdaad”. Daarmee verwijzen ze naar het feit dat premier Netanyahu vervolgd wordt wegens corruptie.

Netanyahu kwam op 29 december aan het hoofd te staan van een regering met extreem nationalistische en ultraorthodoxe partijen. De nieuwe bewindsploeg heeft al meegedeeld dat ze de kolonisatie van de Palestijnse gebieden wil voortzetten. Er zijn ook hervormingen aangekondigd die de LGBTQI+-gemeenschap in het land zorgen baren.

Ook een hervorming van het rechtssysteem staat op de agenda. Zo bestaat er controverse over de geplande invoering van een clausule, waarmee het parlement via een eenvoudige meerderheid een beslissing van het Hooggerechtshof ongedaan kan maken.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt