Een van de bekendste spionnen ooit na meer dan 20 jaar vrijgelaten in de VS
Ana Montes in 2005. — © via REUTERS
Een van de bekendste spionnen die de wereld ooit gekend heeft, is na twintig jaar gevangenschap vrijgelaten. De 65-jarige Ana Montes werd tijdens de Koude Oorlog gevat voor de VS.
Terwijl Montes werkte als analiste bij de militaire inlichtingendienst Defense Intelligence Agency, spioneerde ze bijna twee decennia lang voor Cuba tijdens en na de Koude Oorlog. Dat bleek na haar arrestatie in 2001. Toen maakten de autoriteiten bekend dat ze operaties van de Amerikaanse inlichtingendiensten in Cuba bijna volledig bekend waren op het eiland. Ze werd toen “een van de meest beschadigende spionnen ooit” genoemd voor de VS.
Na haar arrestatie werd Montes in beschuldiging gesteld voor het doorspelen van de identiteiten van vier Amerikaanse spionnen en enorme aantallen geheime documenten. Ze kreeg een gevangenisstraf van 25 jaar in de VS omdat de rechter oordeelde dat ze “het land als geheel in gevaar had gebracht”.
Geen geldgewin
In tegenstelling tot andere spionnen tijdens de Koude Oorlog lijkt geldgewin niet de voornaamste motivatie van Montes te zijn geweest. Uit uitgebreid onderzoek is gebleken dat zij instemde om voor Cuba te spioneren omdat ze een grote tegenstander was van de manier waarop toenmalig president Ronald Reagan omging met Latijns-Amerika.
Het was een medestudent aan de Johns Hopkins-universiteit die haar in 1984 had benaderd om voor Cuba te werken toen ze daar grote woede etaleerde over de Amerikaanse behandeling van de situatie in Nicaragua. Montes werd voorgesteld aan een Cubaanse agent en tijdens een etentje in New York ging ze ermee akkoord om te spioneren. Na een lange opleiding werd ze een erg belangrijke figuur. Bijna twee decennia lang sprak ze om de paar weken af met Cubaanse agenten in Washington DC om op restaurant informatie door te spelen en geheime documenten stuurde ze op allerlei manieren door naar Cuba. Haar opdrachten kreeg ze via de radio. In september 2001 liep ze tegen de lamp toen een overheidsmedewerker getipt werd over haar spionage.
De gevangenisstraf van 25 jaar zit er nog niet op, maar Montes wordt wel vrijgelaten. Ze zal nog vijf jaar onder toezicht staan en haar internetgebruik zal gemonitord worden. Voor de overheid of buitenlandse diensten zal ze alleen met toestemming kunnen werken.
Beste van Plus
Lees ook
20 jaar geleden viel Amerika Irak binnen: een inschattingsfout die nog steeds nazindert
Plannen om Silicon Valley Bank in stukken te verkopen
Twintig jaar geleden vielen VS en Groot-Brittannië Irak binnen in ‘War on Terror’
Vermiste Amerikaan (26) na maand dood teruggevonden op amper 120 meter vanwaar hij verdween
Video
Hoofdpunten
Woeste Medvedev dreigt met hypersonische raket op Internationaal Strafhof in Den Haag na arrestatiebevel voor Poetin
Ultranationalistisch, moeder van 23 kinderen én gezocht door Den Haag: wie is Maria Lvova-Belova?
Oekraïense commandant gedegradeerd omdat hij in interview kritisch was voor zijn eigen leger: “Hij heeft de situatie overdreven”
Roepende vrouw verstoort propagandastunt van Poetin: “Het is voor de show!”
LIVE. Oorlog in Oekraïne: volg hier alle nieuws over de Russische invasie