Doelman Hendrik Van Crombrugge mag weg bij Anderlecht: “Ze zeiden dat het het beste is voor iedereen dat ik vertrek”

De toekomst van Hendrik Van Crombrugge (29) bij Anderlecht oogt niet meer zo rooskleurig. De keeper mag vertrekken uit het Lotto Park en ziet zijn plaats tussen de palen ingenomen worden door de 20-jarige Bart Verbruggen. Paars-wit moet/wil stevig besparen op de loonlast waardoor ook een verlengd verblijf van Trebel en Refaelov erg onzeker is.

Jürgen Geril, Thomas Standaert en Pieter-Jan Calcoen

Hendrik Van Crombrugge is normaal de aanvoerder van Anderlecht. De man die de ploeg toespreekt voor elke wedstrijd en ook op tafel durft te kloppen als het fout loopt. Hij arriveerde in 2019 bij paars-wit op voorspraak van Vincent Kompany die toen een goeie meevoetballende keeper wou. Paars-wit betaalde zo’n 2,25 miljoen euro aan Eupen en zeker in zijn eerste seizoen ontpopte Van Crombrugge zich bij RSCA tot een echte sterkhouder.

Het afgelopen jaar was Van Crombrugge minder een puntenpakker geworden, maar hij hielp Anderlecht wel nog aan de kwalificatie voor de poules van de Conference League en hield hen ook recht in de groepsfase tegen Silkeborg, waardoor paars-wit Europees overwintert. Toch kiest coach Brian Riemer nu voor de 20-jarige Nederlander Bart Verbruggen in doel en dat heeft ook invloed op de situatie van Van Crombrugge. Als er (deze winter) een interessant bod komt voor hem zal Anderlecht meewerken aan een transfer.

Coach Brian Riemer wilde dat voor de match tegen Union evenwel niet gezegd hebben. “We hebben hier een sterke ploeg met veel goede spelers. In de laatste match speelde Bart goed. Ik kijk ernaar uit om hem weer bezig te zien vanavond. Hendrik is een ongelooflijke persoon en kapitein van deze club, hij representeert de waarden van Anderlecht heel goed. Maar dit wil niet zeggen dat Hendrik niet meer zal spelen. Vandaag speelt Bart en Hendrik steunt de ploeg.” (Lees verder onder de foto)

Hoedt en Van Crombrugge: grootverdieners die mogen vertrekken. ©  BELGA

Toch lijkt de belangrijkste reden voor die verschuiving de financiële situatie van de club. Anderlecht presenteerde onlangs zijn jaarrekening en daar stond opnieuw een operationeel verlies van 27,3 miljoen euro op. De jaarlijkse loonkosten waren ook gestegen van 50 tot 57 miljoen euro en paars-wit moet die nu afbouwen. Van Crombrugge heeft nog een contract tot 2025 met een stevig salaris. Het is nu vooral afwachten of er geïnteresseerde clubs opduiken. Afgelopen zomer polste PSV nog wel eens, maar dat werd toen niet concreter. Van Crombrugges marktwaarde wordt nog steeds op 4 miljoen euro geschat.

“Ze hebben me gezegd dat het het beste is voor iedereen dat ik vertrek”

Hendrik Van Crombrugge stond zondagavond tegen Union niet meer tussen de palen bij Anderlecht. “Het bestuur en de directie moeten strategische keuzes maken om de club om middellange en lange termijn weer financieel gezond te maken. Het is gebleken dat ik niet meer in die plannen pas”, zei Van Crombrugge na de wedstrijd. “Ze hebben me meegedeeld dat het het beste is voor iedereen dat ik vertrek. Ik kan niet anders dan mij er bij neer te leggen, en dat snapt de club ook.”

“Zo lang ik speler en kapitein ben, zal ik altijd het belang van de spelersgroep behartigen zoals de laatste vier jaar. Blij word je hier niet van natuurlijk, ik ben hier vier jaar geleden binnen gestapt met ambitie én een verwachtingspatroon. Dat kreeg al een stevige dreun toen Kompany vertrok. Dit seizoen is heel woelig geweest, maar ik heb er alle vertrouwen in dat deze coach en technisch directeur goed werk leveren. Als andere mensen ze ook hun werk laten doen. Het zijn allebei erg capabele mensen.”

Refaelov moet inleveren

Dat Anderlecht moet besparen, zal zich ook laten voelen in andere dossiers. Dat een andere grootverdiener als Wesley Hoedt andere oorden moet opzoeken, is al lang geen geheim meer. Maar wat met Lior Refaelov (36) en Adrien Trebel (31)? Beiden zijn in juni einde contract, maar willen graag in het Lotto Park blijven. Ze beseffen dat dit niet aan hun huidige voorwaarden kan, maar hoe ver kan Anderlecht springen? Het ziet er naar uit dat Refaelov best wat zal moeten inleveren om aan boord te blijven en de vraag is of er überhaupt een nieuw voorstel zal komen voor Trebel, die nu 2,71 miljoen euro per jaar verdient. De Fransman verloor tegen Union overigens ook zijn basisplaats.

Aangeboden door onze partners