Is wapen dat magneetvissers uit Damse Vaart haalden van Bende van Nijvel?

©  Kris Van Exel

Magneetvissers hebben zaterdag een wapen gevonden in de Damse Vaart. In de buurt waar begin december werd gedregd maar niets werd gevonden. De zoekactie toen kwam er na een tip dat er op die plaats een wapen van de Bende van Nijvel in het water werd gegooid. Maar of het dat wapen is dat nu is opgevist, is lang niet duidelijk. Intussen beweren de vissers dat ze eerder al een uzi en laders vonden in het water.

tg, cds

Magneetvissers hebben zaterdag een opvallende vangst gedaan. Ze haalden een wapen boven. Een goede maand geleden hadden duikers op vraag van het gerecht er nog gedregd in de Damse Vaart. Ze hadden een tip gekregen dat een louche garagist 27 jaar geleden benaderd zou zijn geweest door een even louche rijkswachter uit Aalst die Harry zou heten. Die laatste vroeg hem om een wapen voor hem bij te houden. Het uzi-machinepistool, zoals de vroegere rijkswacht gebruikte, zou van een lid van de Bende van Nijvel zijn geweest. Om er vanaf te geraken, gooide de garagist het uiteindelijk in de Damse Vaart. De zoekactie door duikers van de civiele bescherming leverde begin december niets op.

Eric Van der Sypt van het federaal parket bevestigt ons de vondst. “Er is inderdaad een wapen gevonden. Maar het is veel te vroeg om eventuele linken te leggen met de Bende van Nijvel. We kunnen zelfs niet zien om welk type wapen het gaat”, zegt hij ons aan de telefoon.

Als speurders niet met het blote oog kunnen zien dat het om een uzi-machinepistool gaat, is de kans klein dat het om het gezochte wapen gaat van de Bende van Nijvel. Want volgens de tipgever werd dat ongeveer 18 maanden geleden in de vaart gedumpt. Op die tijd kan het niet onherkenbaar verroest zijn.

Maar, zo blijkt intussen, de magneetvissers vertelden de speurders dat ze eerder wel al een uzi uit het water haalden. Samen met laders. Die zullen nu opgehaald worden voor onderzoek.

Als het effectief om een gezocht wapen van de Bende van Nijvel zou gaan, dan zou dat de speurders op een belangrijk spoor kunnen zetten in het onderzoek.

Bij de overvallen van de Bende van Nijvel in de jaren tachtig vielen 28 doden. De daders zijn nooit gevonden.

LEES OOK. Nieuwe piste in dossier Bende van Nijvel? Speurders zoeken naar machinepistool in Damse Vaart

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten