1.200 Bolsonaro-aanhangers opgepakt na bestorming Braziliaans parlement

©  EPA-EFE

Ongeveer 1.200 aanhangers van de gewezen Braziliaanse president Jair Bolosnaro zijn opgepakt na de bestorming van regeringsgebouwen in hoofdstad Brasilia.

mtmBron: BELGA

LEES OOK. “Het leken vooral ‘gewone’ mensen en had meer weg van een wandeling”: dit viel expert op aan bestorming van Braziliaanse overheidsgebouwen (+)

Veiligheidstroepen ontruimden maandag een kamp van de aanhangers van ex-president, aan het hoofdkwartier van de strijdkrachten in de Braziliaanse hoofdstad. De activisten zijn voorlopig opgesloten, berichtte het nieuwsportaal G1. Met zowat 40 bussen werden ze naar het hoofdkwartier van de politie gebracht. Eerder had justitie bevolen het kamp binnen de 24 uur te ontruimen.

Aanhangers van de weggestemde ex-president Jair Bolsonaro hadden zondag in Brasilia het parlementsgebouw, het Hooggerechtshof en het presidentieel paleis Planalto bestormd. De politie had uren nodig om de situatie weer onder controle te krijgen. 

De bestormde overheidsgebouwen in Brasilia worden momenteel zwaar beveiligd. De Braziliaanse veiligheidsdiensten hebben het gebied rond het parlementsgebouw, het presidentieel paleis en het hooggerechtshof afgesloten.

Facebook en Instagram

Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram, verwijdert intussen posts waarin de bestorming van regeringsgebouwen in Brazilië goedgekeurd wordt. “Wij beschouwen dit als een gewelddadige gebeurtenis en zullen inhoud die de actie ondersteunt of prijst verwijderen”, meldt een woordvoerder.

Eerder had het Hooggerechtshof beslist dat de kanalen die de rellen zouden hebben georganiseerd of gesteund, afgesloten moesten worden. Zeventien accounts op Facebook, Instagram, Tik Tok en Twitter moesten op bevel van de rechter afgesloten worden, maar maandag bleken er nog enkele actief te zijn. De sociale netwerken zouden een belangrijke rol gespeeld hebben bij de organisatie van de aanval.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten