Tadej Pogacar kan weer op advies van Allan Peiper rekenen, vertrouwensman parttime aan de slag bij UAE na kankerbehandeling

©  PRESSE SPORTS

De 63-jarige Australiër Allan Peiper gaat weer aan de slag bij UAE Team Emirates. Peiper was als ploegleider de vertrouwensman van tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar en stuwde hem naar zijn eerste Tourzege, maar zette een stap opzij om zich te focussen op zijn kankerbehandeling. “Het belangrijkste is dat hij terug gezond is”, zegt CEO van de wielerploeg UAE Team Emirates Mauro Gianetti. Peiper zal er parttime aan de slag gaan als “race analist”.

Hugo Coorevits en Michaël Van Damme

Allan Peiper heeft een speciale band met de Sloveen Tadej Pogacar, want hij was het die tot in het kleinste detail de raid van ‘Pog’ in de klimtijdrit naar La Planche des Belles Filles voorbereidde. En ja, alsnog wisselde het geel van kamp in Slovenië en werd Pogacar Tourwinnaar en niet Primoz Roglic.

Peiper verkoos einde 2021 om gezondheidsredenen niet langer een functie op te nemen en zich te concentreren op de behandeling van zijn kanker. Ondertussen is de minzame ex-prof opnieuw aan de beterhand.

Hij gaat dit seizoen weer parttime aan de slag als “race analist” bij UAE. In die rol zal hij focussen op technische elementen en nauw samenwerken met het sportdepartement om de strategie en het materiaal voor belangrijke races te plannen. De voorbije Tour leerde dat Pogacar en Team UAE het advies van Peiper kan gebruiken om Jumbo-Visma het hoofd te bieden.

“Toen Allan om gezondheidsredenen stopte, zei ik dat er altijd een plek voor hem zou zijn in de ploeg”, zegt CEO Mauro Gianetti. “Toen hij me belde, was ik blij om die belofte na te komen. Maar het allerbelangrijkste is dat hij eindelijk weer gezond is. Inmiddels is het team gegroeid, maar het is altijd een plezier om zijn ervaring en expertise erbij te hebben.”

Allan Peiper: “Het afgelopen jaar hebben we contact gehouden. Ik hou van deze sport en het team, dus het is goed om weer betrokken te zijn. Het zal een minder intensieve rol worden, ik zal niet in de auto zitten zoals toen ik sportdirecteur was, maar ik zal me kunnen concentreren op een aantal specifieke elementen en feedback kunnen geven aan de sportieve leiding, wat hopelijk nuttig kan zijn.”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen

Meest gelezen uit de buurt