Woonplaats Harry en Meghan ontruimd uit vrees voor modderstromen: “We moeten aardiger zijn voor moeder natuur”

Ellen DeGeneres moet haar woning ook verlaten door de hevige regenval: “Dit is gekkenwerk”

De autoriteiten in Californië hebben maandag de evacuatie bevolen van de stad Montecito, waar de Britse prins Harry en Meghan Markle wonen. De luxueuze villa’s in de stad worden bedreigd door modderstromen.

jvhBron: Belga, De Telegraaf

De Amerikaanse staat aan de westkust wordt al dagenlang geteisterd door stormen met extreme regenval. Rivieren in de regio zwellen aan, en er wordt gevreesd voor zware overstromingen. Duizenden gezinnen vielen al zonder stroom. Op sommige plaatsen hebben de autoriteiten bewoners opgeroepen te vertrekken, op andere plaatsen worden ze net gevraagd om binnen te blijven omdat straten door overstromingen en landverschuivingen versperd zijn.

Een van de plaatsen waar een evacuatiebevel is uitgevaardigd, is Montecito. De stad ten noorden van Los Angeles is een bolwerk van beroemdheden. Naast Harry en Meghan hebben onder anderen ook actrice Jennifer Aniston en presentatrice Oprah Winfrey er een huis waarvan de waarde in de miljoenen loopt.

(Lees verder onder de foto)

Het zware regenweer leidde ook tot modderstromen. ©  Craig via REUTERS

Kwetsbaar

Er is al heel veel regen gevallen in de regio en de weerdiensten voorspellen nog meer. Het maakte de stad, die omringd is door bergen die vijf jaar geleden met bosbranden te maken kregen, erg kwetsbaar voor aardverschuivingen. De lokale brandweer heeft dan ook opgeroepen tot evacuatie van 25.000 mensen. Het is niet duidelijk of die oproep goed wordt opgevolgd, en of ook prins Harry en zijn echtgenote geëvacueerd worden.

Door het aanhoudende noodweer dat Californië sinds 26 december teistert, zijn al minstens twaalf mensen om het leven gekomen. Dat is een zwaardere tol dan bij de bosbranden van de afgelopen twee jaar samen, zei gouverneur Gavin Newsom maandagavond in een verklaring. “Onze boodschap aan Californiërs is eenvoudig: wees uiterst waakzaam”, zei hij. Er staan nog enkele dagen met zwaar winterweer voor de boeg.

De stortregens, of zware sneeuwval in de berggebieden van Californië, zijn het product van een ‘atmosferische rivier’ van vocht die Californië binnenstroomde vanuit de tropische Stille Oceaan. De combinatie met de uitgestrekte lagedrukgebieden voor de kust blijkt fataal.

(Lees verder onder de foto)

©  AP

Klimaatverandering

Deskundigen zeggen dat de toenemende frequentie en intensiteit van dit soort stormen, afgewisseld met extreme droogtes, tekenen zijn van klimaatverandering.

Talkshowpresentatrice Elen DeGeneres, nog zo’n bekende inwoner van Montecito, plaatste al een video op Twitter naast wat een kolkende rivier lijkt, maar eigenlijk een straat is, met de boodschap: “We moeten aardiger zijn voor moeder natuur, want moeder natuur is duidelijk niet blij met ons. Laten we allemaal ons deel doen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten