Myanmar veroordeelt 112 Rohingya, onder wie kinderen, tot celstraf voor “reizen zonder papieren”
Archiefbeeld — © REUTERS
De autoriteiten in Myanmar hebben een groep van 112 Rohingya-vluchtelingen, onder wie ook twaalf kinderen, veroordeeld tot een gevangenisstraf omdat ze uit het land probeerden te ontsnappen “zonder wettelijke documenten”. Dat heeft de staatsomroep Global New Light of Myanmar bekendgemaakt.
Vrijdag legde de rechtbank van Bogale, in het zuiden van het land, de vluchtelingen uit de Rohingya-minderheid de celstraffen op. De groep werd eind december onderschept toen ze Maleisië probeerde te bereiken met een motorboot. Ze hadden “geen enkele wettelijke documenten” bij zich, aldus de staatsomroep.
De veroordeelde kinderen, onder wie vijf kinderen jonger dan dertien jaar, werden zondag geplaatst in een “jeugdopleidingscentrum” dichtbij de miljoenenstad Rangoon. De kinderen jonger dan dertien moeten er twee jaar verblijven, de anderen drie jaar. De volwassenen kregen op hun beurt dan weer vijf jaar celstraf.
De moslimminderheid in Myanmar, een overwegend boeddhistisch land, is al generaties lang het slachtoffer van structurele discriminatie. Bijna vijf jaar geleden bracht een repressie een massale exodus van deze etnische groep naar buurland Bangladesh teweeg.
Sindsdien wagen jaarlijks duizenden Rohingya hun leven, vaak op boten van slechte kwaliteit, om Maleisië of Indonesië te bereiken. Zondag meerde nog een houten boot met bijna tweehonderd Rohingya, voor het merendeel vrouwen en kinderen, aan in Indonesië.
Beste van Plus
Lees ook
Video
Hoofdpunten
In Gent-Wevelgem volgt belangrijkste test voor Jasper Philipsen: “Wedden met Mathieu van der Poel, dat doe ik nooit meer”
ONZE STERREN. Lorena Wiebes vs Elisa Balsamo, of toch weer die dekselse Lotte Kopecky in Gent-Wevelgem bij de vrouwen?
Ontdek hier het diverse parcours van Gent-Wevelgem in Flanders Fields 2023: De Moeren, Plugstreets en 9 hellingen met drie keer Kemmelberg
De voorlopige deelnemerslijst voor Gent-Wevelgem in Flanders Fields 2023: snelle mannen en klassieke kopmannen
“Maak er geen triestige bedoening van”, dus dat deed de familie ook niet: mama van Evi Hanssen kreeg het afscheid dat ze wilde