Vrouwenvoetbal Super League OH Leuven - Anderlecht (Zaterdag om 13.30 uur)

OHL of Anderlecht, wie zet stap naar de landstitel? Onze kenners laten hun licht schijnen: “Ik zie geen zwakke punten bij OHL” vs. “Anderlecht is zonder Wullaert sterker geworden als ploeg”

Ella Van Kerkhoven speelde vorig seizoen nog bij Anderlecht, maar maakte nu het mooie weer bij OHL. Haar ervaring kan straks volgens Leo Van Der Elst van doorslaggevend belang zijn. “Vorig seizoen is OHL in de eindronde onderuitgegaan door een gebrek aan ervaring. Met de komst van Van Kerkhoven en doelvrouw Nicky Evrard is er een pak maturiteit bijgekomen.” ©  Vel

OHL of Anderlecht? Anderlecht of OHL? Zelfs al volgen er nog play-offs en zijn er ook in de reguliere competitie nog altijd zes speeldagen te gaan, nu al is duidelijk dat de twee Brabantse clubs onder elkaar gaan uitmaken wie straks de landstitel in het vrouwenvoetbal grijpt. Wordt het toch weer Anderlecht? Of slaan de Leuvense youngsters hun slag? Wij vroegen enkele kenners wie hun favoriet is en waarom.

Danny Van Hecke en Wim Redant
Red Flame Tessa Wullaert (leading lady van het Belgische vrouwenvoetbal en tweemaal kampioen gespeeld met Anderlecht): “Ik verwacht een spannende topper”

Tessa Wullaert . “Hopelijk neemt Anderlecht revanche voor dat verlies in de heenmatch, want mijn hart slaat nog steeds voor paars en wit.” ©  BELGA

Tessa Wullaert kreeg na haar vertrek bij Anderlecht meteen de aanvoerdersband bij het Nederlandse Fortuna Sittard, dat het voorlopig prima doet in de Eredivisie als derde na Twente en Ajax. “Ik verwacht een wedstrijd op het scherp van de snee. Ik zag de heenwedstrijd, toen Anderlecht onverdiend verloor. Hopelijk neemt Anderlecht revanche, want mijn hart slaat nog steeds voor paars en wit. OHL geniet wel het thuisvoordeel en trok vorig seizoen twee keer aan het langste eind in de competitie. Ik verwacht een spannende topper op niveau, al ligt het spelpeil in Nederland wel nog hoger.”

Bondscoach Ives Serneels: “Zowel OHL als Anderlecht is voorbeeld voor de rest van België”

Bondscoach Ives Serneels met Red Flame Hannah Eurlings, die dit seizoen de goals aan elkaar rijgt bij OH Leuven. ©  Photolure via REUTERS

Wie pakt zaterdag de zege?

Ives Serneels: “In de heenmatch hebben details de uitslag bepaald. Anderlecht had zijn momenten, maar uiteindelijk gingen die van OHL met de drie punten lopen. Bij beide ploegen lopen er enkele individuen rond die de match kunnen beslissen. Ik hoop alleszins op een kopie van de heenmatch. Dat was pure publiciteit voor het Belgische vrouwenvoetbal.”

Welke zijn de sterke en zwakke punten van OHL?

“OHL is een sterk geheel dat mooie stappen heeft gezet en over een visie beschikt. Vorig seizoen was het nog net niet, maar de club heeft de minpunten gezocht en ze aangepakt. Nog elk jaar zetten ze in Leuven een stap hogerop. Als er nu nog enkele andere ploegen dat voorbeeld kunnen kopiëren, zou dat voor onze competitie een serieuze stap voorwaarts betekenen.”

En hoe zit het bij Anderlecht?

“Anderlecht schrijft hetzelfde verhaal als OHL. Ook zij zijn een voorbeeld voor de rest van de clubs in België. Het vertrek van Tessa Wullaert en Ella Van Kerkhoven (naar OHL, red.) werd goed opgevangen. Paars-wit is sterk in de breedte. Als iedereen fit is, zijn ze zeker gelijkwaardig aan OHL. Maar dat is meteen ook de achilleshiel bij Anderlecht. Het kampt al het hele seizoen met enkele geblesseerde spelers.”

Leo Van Der Elst (marketingmanager Club YLA, ex-coach Club YLA):“Het zwakke punt van OHL? Dat zie ik niet meteen”

Leo Van Der Elst: “Tessa Wullaert was de topspeelster bij Anderlecht, maar met Marie Minnaert hebben ze een evenwaardige vervangster gehaald.” ©  Frank Bahnmuller

Wie wint zaterdag de topper?

Leo Van Der Elst: “Moeilijke vraag. OHL en Anderlecht zijn echt aan elkaar gewaagd. Het is dan ook vrijwel zeker dat zij op het einde van het seizoen één en twee gaan zijn. Maar in welke volgorde is dan natuurlijk de vraag. Ik zie geen favoriet, ook het thuisvoordeel heeft quasi geen waarde. Het wordt een dubbeltje op zijn kant, de vorm van de dag zal wellicht bepalend zijn.”

Welke zijn de sterke en zwakke punten van OHL?

“OHL speelt al enkele seizoenen met zowat dezelfde kern, die meisjes kennen elkaar blindelings. Hun sterkste wapens zijn hun ruime kern en hun bank. Zij kunnen elke speelster vervangen door een evenwaardige speelster. Hun coach kan naar hartenlust wisselen zonder verschil te zien. De ploeg zal daar niet onder lijden. Ook hun entourage is heel sterk. Hun zwakke punt? (denkt na) Dat hebben ze volgens mij niet. Vorig seizoen gingen ze er in de eindronde onderdoor door een gebrek aan ervaring. Met de komst van Ella Van Kerkhoven en doelvrouw Nicky Evrard is er een pak maturiteit bijgekomen. Volgens mij is dit seizoen ook dat probleem opgelost.”

En hoe zit het bij Anderlecht?

“Van hun sterke kampioenenploeg hebben ze alleen Tessa Wullaert laten gaan. Dat was wel hun topper, maar met Marie Minnaert van Club YLA haalden ze een evenwaardige vervangster in huis. Marie was de topper bij ons en wordt door de zogenaamde kenners fel onderschat. Zij had op zijn minst genomineerd moeten worden voor de Gouden Schoen. Niettemin kan Marie in topmatchen het verschil maken. Alleen is voor mij de bank van Anderlecht wel zwakker dan die van OHL.”

Guido Brepoels (trainer KRC Genk Ladies):“Anderlecht schat ik hoger in als ploeg”

“Anderlecht heeft me dit seizoen in positieve zin verbaasd”, zegt Guido Brepoels. “Het zag toch wel wat kwaliteit afvloeien, maar werd sterker als ploeg.” ©  Dick Demey

“In de heenwedstrijd toonde Anderlecht zich de betere ploeg, maar het was OHL dat de weg naar de netten vond en het pleit won”, zegt Genk-coach Guido Brepoels over de nakende titelclash. “Anderlecht verbaasde me dit seizoen in positieve zin. Het zag toch wel wat kwaliteit afvloeien, maar werd sterker als ploeg. Vorig jaar was het spel meer afgestemd op Tessa Wullaert, nu is het de volledige ploeg die naar oplossingen moet zoeken. OHL kende een dipje met een gelijkspel op Zulte Waregem, maar veegde in een oefenpartij de Nederlandse eersteklasser Excelsior van de mat met 8-1 en is dus klaar. OHL is individueel sterker met tal van internationals in de rangen, maar Anderlecht schat ik hoger in als ploeg.”

Red Flame Jarne Teulings (tegenwoordig Fortuna Sittard, maar zowel ex-OHL als ex-Anderlecht): “Het wordt een dubbeltje op zijn kant”

Jarne Teulings: “Ik duim toch voor Anderlecht. Ik speelde nog samen met de meeste Anderlecht-speelsters en sta dichter bij hen dan bij OHL.” ©  Inge Kinnet

De Aarschotse Jarne Teulings brak door bij OHL, maar kende ook twee passages bij Anderlecht, dat ze de voorbije zomer ruilde voor Fortuna Sittard. “Het niveauverschil tussen beide teams is klein. OHL won de heenmatch, maar het kon toen alle kanten uit. Wie eerst scoort, neemt misschien wel een optie op de zege. Ik verwacht wel een hoogstaande wedstrijd tussen de twee toppers van België. Het wordt een dubbeltje op zijn kant. Persoonlijk duim ik wel voor Anderlecht. Ik speelde nog samen met de meeste Anderlecht-speelsters en sta dichter bij hen dan bij OHL, waar ik vier jaar geleden afscheid nam.”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt