Minister Diependaele (N-VA) zet door met plan: half miljard voor sociale woningen gaat naar privé
© BELGA
Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) zet door met zijn plannen om geld voor sociale woningen te versluizen naar de privémarkt. Ontwikkelaars zullen 6.000 huurwoningen kunnen bouwen, “waarvan de helft sociaal en de helft betaalbaar”. Die zijn evenwel niet voor iedereen bestemd.
Het deed vorig jaar heel wat stof opwaaien: Matthias Diependaele (N-VA) krijgt ondanks de lange wachtlijsten het beschikbare geld voor sociale woningen niet opgesoupeerd. Dus wilde de minister van Wonen een pot van een half miljard euro aan de privémarkt geven. Na een discussie binnen de Vlaamse regering zet Diependaele door met dat plan. Hij maakt 575 miljoen euro subsidies vrij voor bouwpromotoren, die een project moeten opzetten waarbij minstens een derde sociale huurwoningen en minstens een derde betaalbare private huurwoningen gebouwd worden. Op die manier moeten er ruim 6.000 betaalbare huurwoningen bijkomen.
De helft van die woningen zullen klassieke sociale woningen zijn, die via woonmaatschappijen worden verhuurd. De andere helft zijn betaalbare huurwoningen, een gloednieuw concept. De huurder krijgt bij zo’n woning een korting van minstens 15 procent in vergelijking met de normale markthuurprijs. 800 euro wordt dus 680 euro. Niet iedereen kan gebruikmaken van het systeem. Er zijn een aantal voorwaarden, zoals een inkomensgrens. Een alleenstaande mag jaarlijks maximaal 46.170 euro verdienen, voor een koppel is dat 65.960 euro. “Zo zorgen we dat het nieuwe betaalbaar aanbod bij de juiste doelgroep terechtkomt. We concentreren zo onze inspanningen op zij die het meeste nood hebben aan ondersteuning in hun zoektocht naar een betaalbare woonst”, zegt Diependaele.
Beste van Plus
Lees ook
Dit verandert op 1 april: premie voor thuisbatterij geschrapt, sociale energietarieven omhoog en recht op deconnectie
Vlaamse regering hakt knoop door over Ventilus en vraagt compensatie voor getroffen eigenaars
Ondanks ‘goed nieuws’ over Ventilus gaat protest niet liggen: “Wij gaan zo nodig alle middelen aangrijpen dat tegen te gaan”
Er dreigt een heet voorjaar voor de Vlaamse regering: bonden beloven felle strijd tegen afschaffing vaste benoeming
Video
Hoofdpunten
IN BEELD. Mensenmassa verwelkomt de Ronde van Vlaanderen in Brugge, mooi eerbetoon aan Bjorg Lambrecht in Knesselare
AAN DE START. Wout van Aert ziet sterkere Pogačar en Van der Poel bergop, Tadej Pogacar vindt solo “ideale situatie” en Mathieu van der Poel durft gokken
Ontdek hier het parcours van de Ronde van Vlaanderen 2023: Brugge weer als startplaats, 19 hellingen en 6 kasseistroken in Vlaamse Ardennen
ONZE STERREN. Twee op een rij voor Lotte Kopecky? Of wint iemand anders van SD Worx de Ronde van Vlaanderen voor vrouwen?
ONZE STERREN. Slaat Mathieu van der Poel voor de derde keer in vier jaar toe? Maar ook Wout van Aert en Tadej Pogacar willen hun afspraak met geschiedenis niet missen