Verschillende gewonden na aanval met priem in treinstation in Parijs, dader in levensgevaar

Een man heeft woensdagochtend zes mensen aangevallen met een priem in het Parijse treinstation Gare du Nord. De dader werd neergeschoten door een politieagent, en verkeert in levensgevaar.

jvhBron: BFMTV

De feiten vonden plaats omstreeks 6.45 uur: een man zou er vijf mensen hebben aangevallen. In eerdere berichten was er sprake van een mes, maar de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin verduidelijkte tijdens een persconferentie in het station dat het ging om “een bedreigend wapen”. Volgens een bron bij de politie ging het om een priem.

Volgens een politiebron waren twee agenten van de grenspolitie op dat moment aan het patrouilleren aan de toegangstrap naar de Eurostar. Een van hen probeerde de dader te overmeesteren, en raakte daarbij gewond door de priem. Zijn collega gebruikte vervolgens zijn vuurwapen.

Een agent in burger, die niet aan het werk was, werd gealarmeerd door het lawaai en snelde ter plaatse. Hij schoot eveneens op de dader. Darmanin bevestigde dat de politie “drie keer” heeft geschoten, en dat daarbij ook een agent betrokken was die op weg was naar huis. Hij had toelating om zijn wapen te dragen. In eerste instantie was er sprake van verschillende schoten die afgevuurd werden door de dader, maar dat blijkt niet te kloppen.

Er vielen in totaal zes gewonden, maar zij zouden slechts lichtgewond zijn. De dader zou in levensgevaar verkeren.

Motief

De dader zou een jongeman zijn van rond de twintig die geboren “zou kunnen zijn in Algerije of Libië”, dat maakte de procureur van Parijs woensdagavond bekend. “De exacte identificatie is bezig, de betrokkene staat met verschillende identeiten in de geautomatiseerde databank van digitale afdrukken, op basis van zijn verklaringen in eerdere procedures”, aldus de procureur in een persbericht.

De man zou ook niets gezegd of geroepen hebben op het moment van de aanval. Volgens een bron dicht bij het dossier zijn er geen aanwijzingen om van een terreuraanval te spreken. De gerechtelijke politie van Parijs voert een onderzoek.

Na het incident werd een veiligheidszone ingesteld in het station. Het treinverkeer heeft vertraging opgelopen, maar het station is wel nog steeds in gebruik. “Er is geen onderbreking van het verkeer”, zo meldde een woordvoerder van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF.

©  REUTERS

©  REUTERS

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten