Premier De Croo: “Geen verhoging van energiefactuur door verlenging levensduur kerncentrales”

Premier Alexander De Croo ©  BELGA

Er komt geen verhoging van de energiefactuur voor het langer openhouden van de kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. Dat benadrukt de woordvoerder van premier Alexander De Croo. Ook minister van Energie Tinne Van der Straeten benadrukt dat er geen extra taksen op de energiefactuur komen.

jvhBron: BELGA

Het kernkabinet stemde maandag in met het akkoord dat de premier en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) onderhandelden met Engie over de levensduurverlenging van de twee jongste kerncentrales Doel 4 en Tihange 3. Die moeten vanaf de winter van 2026-27 tien jaar extra draaien.

LEES OOK. Nog heel wat onzekerheden na deal over kerncentrales, maar Engie en regering houden elkaar in houdgreep (+)

Er bestaan echter nog een aantal onzekerheden. Zo bevat het contract geen concrete bedragen. Het gaat daarbij om de maximumfactuur voor de verwerking van het afval - iets waar uitbater Engie erg op aandrong. Maar ook over welke prijszetting wordt gekozen om de kosten van de levensduurverlenging op zich op te vangen, is de knoop nog niet doorgehakt.  Daarbij kan het gaan om een zogenaamd ‘contract for difference’ of een ‘regulated asset based’. In dat laatste geval wordt een geoorloofde winstmarge gegarandeerd, en als die niet wordt gehaald, moet die worden gecompenseerd.

COMMENTAAR. “De deal met Engie is geen sluitend akkoord. Het is een sprong in het ongewisse die heel duur kan uitdraaien” (+)

Volgens het kabinet van de premier moet dus nog een keuze worden gemaakt. Maar indien voor de ‘regulated asset based’ wordt gekozen, zal het niet halen van die geoorloofde winstmarge zich niet vertalen in een extra taks op de energiefactuur. “Dat kan bedrijfstechnisch perfect worden verrekend binnen de vennootschap (waar de Belgische staat en Engie samen zullen in participeren) en niet via de consument, net omdat we mee aandeelhouder zijn”, aldus de woordvoerder. Indien die geoorloofde winstmarge een jaar niet wordt gehaald, kan dat worden gecompenseerd met het resultaat van het jaar ervoor of erna, luidt het.

LEES OOK. Zes redenen waarom verlenging van kerncentrales nog lang niet zeker is (+)

Ook minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) stelt dat er in elk geval geen extra taks op de energiefactuur komt. Sinds de energienorm werd ingevoerd in december vorig jaar, zijn de verschillende federale heffingen samengevoegd en wordt het tarief constant gehouden, waardoor die taksen niet meer kunnen worden verhoogd, zegt ze.

Eerder had ook Vooruit-voorzitter Conner Rousseau gewaarschuwd dat er voor zijn partij geen sprake kan zijn van een extra taks op de energiefactuur om kosten van de levensduurverlenging op te vangen.

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt