Gevoelige medische vraag? In deze testapotheek kan je voortaan terecht in ‘confidentiële ruimte’

In de nieuwe apotheek kan je aan speciale semi-confidentiële toonbanken rustig de tijd nemen om in gesprek te gaan. In de testapotheek werd ook een confidentiële ruimte voorzien. ©  James Arthur

Vorst -

Op het Hoogte 100-plein in Vorst heeft Multipharma een nieuw apotheekconcept geopend. In de testapotheek is er een confidentiële ruimte voorzien, waar patiënten in alle vertrouwen persoonlijke zaken kunnen bespreken. “Het beroep van apotheker is geëvolueerd naar zorgverlener.”

Amaury Michaux

In de nieuwe apotheek op Hoogte 100 in Vorst kan de apotheker aan speciale semi-confidentiële toonbanken rustig de tijd nemen om in gesprek te gaan de patiënt. De traditionele toonbanken werden immers vertrouwelijk gemaakt door middel van akoestische scheidingspanelen. In de testapotheek werd ook een confidentiële ruimte voorzien, waar patiënten in alle vertrouwen persoonlijke of gevoelige zaken kunnen bespreken.

Advies

Uit een onderzoek van onderzoeksbureau iVOX bleek dat patiënten immers veel belang hechten aan persoonlijk en deskundig advies van hun apotheker. 61 procent van de Brusselaars gaat naast de huisarts ook naar de apotheek voor advies over een gezondheidsprobleem of kwaaltje. (Lees verder onder de foto)

In de testapotheek werd ook een confidentiële ruimte voorzien. ©  James Arthur

Uit de studie bleek ook dat patiënten vaak schroom voelen om sommige zaken te delen in de apotheek. Zo durft bijna de helft van de ondervraagden bepaalde onderwerpen niet aanhalen in aanwezigheid van andere patiënten. Ruim een kwart zegt dan weer bepaalde zaken totaal niet te kunnen bespreken met de apotheker, of er nu andere klanten bij zijn of niet.

“Mede door deze cijfers zijn we met deze testfase van het nieuwe apotheekconcept gestart”, vertelt Mieke Demeulenaere, communicatieverantwoordelijke van Multipharma.

Testfase

“Op de locatie in Vorst was er voordien al een Multipharma-apotheek. Die locatie hebben we bewust gekozen om het nieuwe apotheekconcept uit te testen vanwege de diverse patiëntenpopulatie daar, zodat we kunnen nagaan of ons concept bij alle patiënten aanslaat. De rol van de apotheker is – zeker sinds corona – geëvolueerd van iemand die geneesmiddelen verkoopt naar een gezondheidsadviseur. Naast de confidentiële ruimte en de akoestische scheidingspanelen is er ook een aparte interactieve kinderhoek.”

Momenteel gaat het om een testapotheek. “We gaan dit concept uiteraard evalueren, maar daar plakken we momenteel geen termijn op. We hopen ook op feedback van de klanten”, besluit Demeulenaere.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt