Duizendtal werknemers luchthaven Luik protesteren tegen vluchtplafond Waalse regering

©  eva

Woensdag hebben voor de zetel van de Waalse regering in Jambes (Namen) zo’n 1.000 werknemers van de luchthaven van Luik gedemonstreerd. Liège Airport zou, in het kader van de hernieuwing van zijn exploitatievergunning voor 20 jaar, het aantal vliegbewegingen willen verdubbelen. Maar die plannen botsen op het plafond dat de Waalse regering heeft vastgesteld. Er wordt zelfs gevreesd voor jobverlies.

ltoBron: BELGA

De werknemers waren naar Jambes afgezakt met verschillende autocars. Ze steunen de plannen om de activiteit uit te breiden. “De exploitatievergunning moet ten laatste tegen 14 februari worden vernieuwd”, legt regionaal secretaris van FGTB Metal, Joachim Schneider, uit. “De luchthaven wil het aantal vliegbewegingen optrekken van 35.000 naar 70.000 per jaar, maar na openbaar onderzoek bleek dat de administratie niet verder wil gaan dan 50.000 vliegbewegingen. Ze vraagt ook een geleidelijke vermindering van de nachtvluchten.”

Eén van de belangrijkste actoren op Liège Airport is koerierbedrijf FedEx. De bonden vrezen dat die zal delokaliseren, bijvoorbeeld naar Frankfurt, Maastricht of zelfs Oostende, “waar de normen minder streng zijn. In plaats van duizenden banen te creëren, zou men bijdragen aan een sociale catastrofe”, aldus Schneider.

De Waalse minister van Werk Christie Morreale zegt dat ze de eisen steunt. “Er is een klimaattransitie waar we ons moeten inschrijven, maar dat kan niet gebeuren ten koste van werknemers of van bedrijven. We moeten een evenwicht vinden zodat de luchthaven van Luik zich kan blijven ontwikkelen in aanvaardbare omstandigheden.”

Een delegatie van de demonstranten werd ontvangen door verschillende ministers.

# Belga context View full context on [BelgaBox]

(belga)

Aangeboden door onze partners